Předchozí 0228 Následující
str. 220

Černobogje hlídá, proto se tu lidé v ncci ke sv. Kryštofu na tomto místě modlili před lety.

Karel IV. povolal z Turecka bučT z Persie neb Arábie Peršany neb Araby do Prahy na 200 osob, vystavěl jim dílnu na tapety i chrám (Moši) za strahovskou branou mezi vinicí Panenkou a Markytou pod Ko-courkama v ohradě Kaunické hraběci do osmero uhlů, půlměsícem uvnitř, chrám, s 5 lustry visacími a zdi kulaté, damaškem pokryté; do Moše byla dvířka skrovná a od dvířek schody nahoru, po kterých Turek po kolenou lezl a se modlil, až dovnitř klekaje, vylezl v neděli a ve svátek. Všední den každé ráno a večer se na dvoře před rožatou lampou modlil. Dí lidská pověst od r. 1811. Tato Moše f Karla v kapli sv. Kajtana se proměnila a připadla k Markytě. Někteří dí, že f Vincenc Kounic hrabě, jiní zase, jistý . . ., jemuž tato zahrada byla prodána, přes sáh vejšky této kaple (Moše) dolů svrhl; však zakázáno mu bylo přísně ode dvora, aby se neopovažoval tuto kapli bourati, na žalobu opata Markytského; pročež musel pokrejti střechu s. Kajtana kaplí (Moši).

Kaéer s kachnou zlatou 512 kachňaty, pověsti na bývalém poh. božišti na Stoehově na panství Smečenském, na starém Hradě Košalově, na Přemyšlení n. Vltavou a j. v. Zlatá kachna na těch místech zahrabaná pod zemí, nese zlatá vajíčka, lid ji vidívá, na jaře po vodě plyne, plove, někteří jedno neb dvě kachnatka (lidky) chytějí, ale zase pry se zmizejí atd. Na Kačenčiných t. j. na Braminych horách, zde se této bohyni obětovalo. Viz: Kačiee ves, rybník, potok na Rakovnicku.

Bylť jeden kostelíček, v tom kostelíčku pannenka Maria, sv. Petr, sv. Eliáš. Co pak ty tu smutná matičko děláš? Bodejť bych smutná nebyla, když jsem svého synáčka tři dni neviděla, on trpí za židy, za křesťany, za pohany, pro krev vylitou, pro vodu čistou, tři a třidcet ran dostal. Kdo tu modlitbičku třikrát vyříká, ten vysvobodí tři duše od pekla, první otcovu, druhou mateří, třetí duši spasení.

Kostelíček. Bylť jest jeden kostelíček, v tom kostelíčku zvoneček, len zvoneček sám zvoníval, když Pán Ježíš do kostela chodíval. Přiletěla Panna Maria, vzala ho pod křídla, letěla s ním do nebe. Nebesa se otvíraly, dušičky se radovaly, jen ta jedna ne. Proč se duše neraduješ? Jak pak bych se radovala, když jsem otce matku zbila. Pojď duše se mnou skrz propast, uhlídáš tam své rodiče, jak pláčou, naříkají, že své děti netrestají.

Kvočna s dvanácti vejcemi blíže 2ehuně se nalézá; též na Levém Hradci, na fiípu (hřibu), v Ctinovsi, Roudnici, Třebiši. Zlatý kohout značí slunce. Kvočna měsic. Kuřata zlatá 12 planet znamenají. Blíže Nehvízd v lese, v kterém uprostřed rozvaliny hradu zde stávajícího se nalézají a kdež dle udání lidu strašidla své rejdy prováděti mají a pocestný se těch rozvalin zdaleka vyhýbá, máji lidé za to, že se zde kvočna s 12 kuřaty (ovšem ze zlata) nalézá. Obzvláště ve dvanácti hod., ač ve dne žádný se k těm rozvalinám neosmělí přiblížiti pro strach.


Předchozí   Následující