Předchozí 0227 Následující
str. 219

Hora Jaborka od javorů jméno vzala, jako potok u Zvikovce-Javorníce, u Karlotýna proti Plešivci hoře; na Jaborce pálejí se čarodějnice každého roku před 1. Májem v noci.

Studánky. Kovary pod Budčí starou, ves. Jistý chalupník Zápotocký vykopal v Hájích (nyní jsou kopaniny a pole) mezi hranicemi na rozhrání Trnooujezdských, Holských a Kovářských polí. Od Budce na východ ty háje se rozléhaly. V nich okolo r. 1832 vykopal kostru, popelnice, meč bronzový atd., přinesl ho domů. Žena mu řkouc: Vem ho, odnes ho, kdes jej vzal, aby si pro něj v noci ten rytíř nepřišel. Muž ho vzal a zakopal ho pod hrušku planou v poli na konci hradeb Budeč-ských východních; jedna hruška až posud tam stojí, ale od ié druhé jen toliko pařez, pod kterým se nalézá až posud zakopaný, dí Fr. Bláha z Kovář. Od těchto Hájů studánka na jih se nachází, v ní nemocní se uzdravují, omývají oči, ruce; klůcků zde plno leží, proti zimnici tuto vodu pijou atd., domů nosejí churavým. Očitý svědek V. Krolmus. Ona voda jest měřítkem věšticům, když je malá, ve své míře stejná, soudí lid okolní na ourodu; když ale do polí silně přetéká, neourodu prohlašuje.


4. Hanácké děvce od Olomouce.

Kobyla v Roprachti-cích za oltářem v kostele zcepeněla, v Krkonoších pra-vějí Horáci dle pradávné pověsti; protož nesmí žádný se opovážiti Roprachtičanům kobyla nebo Kobyláči říci, sice jest bit. Zde někdy muselo býti poh. božiště ke cti posvátné kobyle, kterou u převratu křesťané obrácení na důkaz zcepeniti, aby dokázali, že to žádný bůžek ani bohyně nesmrtelná neni. v které Roprachtičané věřili, protož je kobyláči nazývali. Viz pověsť v Tatobytech, kůň za oltářem zcepeněl; též u Slaného, tak nad Voticemi, v Neumětelých kobyla má pomník (Šemík Horymírův) kamenný. Tak i v Ropracb-ticích něco podobného za pohanstva bylo, nebo lid vypravuje zdejší, že u Ropraehtic v Jindrových Boučinách sfra-iáí, tam prý poklady ležejí, čert (pohan) je ukryl a pes -


Předchozí   Následující