Předchozí 0246 Následující
str. 238
pobožnost chodili. Dyš potom postavili si v Kozlí kostel, zapomínali na kapličku víc a více, až schátrala a konečně do země se propadla i se zvonkem, kerej na ni visel. Na mistěti tom pak uďála se studánka. Stalo se, že jednoho dne šla tamtudy nějaká cizí ženská a chtěla se ze studánky napit. Jak se sehnula, spad ji kaloun vod zástěry do studánky, a dyš se napila a chtěla vstát, nemohla. Něco ji drželo a táhlo ve studánce za kaloun dolů. Dyš si nemohla pomoct, zaklela. Sotva kletbu vyřkla, zaslechla ze studánky hlas zvonku, kerej se strácel ve hloubce a vona mohla pohodlně opět vstát. Toho ulekla se žena náramně; dyš se spama-tovala, běžela hned domu a vypravovala každýmu, koho na cestě natrefila, co se ji přihodilo. V minutě sebrali se lidi a šli na to místo kopat; kopali a kopali, sami taky slyšeli cinkat, ale zvonku se nedokopali. Žena přej ho zaklela.«    Z Ledečska. Jan Valchař.

@NZ@Časové zprávy.

* Přednáška Renáty Tyršové o vyšívání. V cyklu přednášek, uspořádaném jako každoročně od Umělecko-průmyslového musea Obch. a živn. komory, přednášela dvě neděle za sebou pí. Renáta Tyršova o vyšívání, jeho technice a užití. Přednášky byly provázeny dvaceti promítanými obrazy, znázorňujícími u značném a velmi instruktivním zvětšení různé způsoby provedení a úpravy výšivek na oděvu a církevním rouchu a nábytku. Přednášející dotkla se během svého výkladu také několikrát našeho lidového vyšívání, jak ohledem na mnohé druhy starých technických postupů při práci udržovaných tradicí, tak co do správného dekorativního cítění, jevícího se v úpravě výšivek, co výzdoby oděvu. Na konec svého výkladu poukázala k tomu, že máme ve svém vyšívacím umění lidovém zdroj, z kterého možná pro novodobé práce tím úspěšněji čerpati, že tu máme před sebou umění nikoli v té míře hotové a vyspělé, aby z prvků jeho nebylo lze v duchu tradice něco nového tvořiti, a zároveň umění ještě místy aspoň živé, které při práci lze sledovati. Je to stanovisko, jehož jsme též v Českém Lidu od začátku zastávali a jehož pěstění též do svého programu jsme zařadili. Přednáška celá bude tištěna v časopisu »Dílo« a podáme pak o ní referát. Zatím stručně registrujeme znamenitou přednášku, která četné posluchačstvo zajímala od začátku do konce.    Red.

@NZ@Směs.

* Kouzelné nápisy. V rukopise pražské knihovny hr. Nostice, obsahujícím všeliká pojednání astronomická (psán jest asi v prostřed XII. století), nalezl jsem na konci kusu o kalendáři zapsány tyto dva karaktery:


Předchozí   Následující