Předchozí 0249 Následující
str. 241

Starodávné zvyky v právu českomoravském.

Pro „Český Lid" vybírá rytíř ze Samokova Dr. Hermenegild Jireček

1. Exekuce v oboru českého práva slula poprava nebo také vedení práva. Vedení práva po nálezu nebo po právu stanem konalo se po čtyřech stupních, a ty byly: Úmluva (první stupeň), z v o d (druhý stupeň), panování (třetí stupeň) a odhádání, jež slově vrch a makovice práva, zámek a vrch práva (čtvrtý stupeň). Po odhádání vykonávalo se ve dvou nedělích poslední panovánie, načež následovalo v d ě d ě n i e neboli p ř i d ě d ě n í, t. j. vyvlastnění exekuta a přivlastnění exekventovi.

Zvod vykonával se takto : Zvod má učiněn býti na dvoře, v hradě nebo v tvrzi nebo v dvoře toho, na kohož se vede. A kdež se koli dělá zvod. má se pod nebem vně vedle práva, ne pod střechu dělati, buď déšť, nečas jakýžkoli, nebo zima nebo snieh nebo mráz. (Všehrd IV. 14).

Přidědění konalo sa takto : Tu opět tíž úředníci s panem komorníkem vyšším, kterýž býti má při přidědění, jej ssebú vezmúc, jedů s ním do té dědiny a vyvolajíc lidi káží lidem těm, na nichž odhádáno jest, jemu člověčenstvie slíbiti. Avytrhnúc šindel neb z střechy d o š e k, dadí přisázenému v ruce a dě|!: »Toť jest znamení tobě, že tato dědina jest tvá a dědictví tvé.« (Kniha Tovačovská 122.)

Plné dokonalé a poslednie panovánie jest, když komorník panuje tiemto obyčejem: Svolaje rychtáře a sedláky, jestli ves, pakli jest zámek, tvrz nebo dvór, tehdy purkrabí a jiné úředníky nebo čeleď; pakli jsú dědiny toliko, tehdy jakéžkoli móž lidi shromáždě, strhna š i n d e 1 o v několik s střechy anebo došek, ispálí je na zem i, ne pod střechu, než pod nebem, a povie, od koho panuje. (Všehrd IV. 15).

2. O vyvoláni rukojmí. Páni staří zprávu jsú činili, že jsú ho pomněli i vídali, že rukojmě ulehnuti nechtěli a na láni netbali, když jsú práv nečili, aby k tomu právem připraveni býti mohli. A takové rukojmě, nestydaté lidi, připravovali jistcové sobě k konci vyvoláním na třech dvořích panských. A to vyvolání bylo takové, že přijda jistec na páně dvuor, vstúpil v jizbě čelední na lavici, když ten pán za stuol sedal a jísti počínal s svú čeledí, a prosil, aby list jeho čten byl ... (Text listu.) A to má učiniti po čtyry neděle pořád zběhlé, vždycky při obědě na každý den, nejeda ani pije, až do 28 dní, totiž čtyř


Předchozí   Následující