Předchozí 0271 Následující
str. 263

Zděné stavby na Sfrašecku,

Píše Karel Procházka.

(Se 7 vyobraz.)

V Českém Lidu uveřejněna byla řada staveb z Novo-Strašecka a ze sousedíciho Slánská, a to zejména typu lepenicového a roubeného. V čísle tomto podáváme řadu staveb typu třetího, nejmladšího ze Straäeeka, ze západního cípu Slánská: stavby zděné.

Charakteristiku jejich vnějšku a částečně vnitřku podal jsem obšírněji v Obr. Revui, I., též p. prof. Vele v Českém Lidu dotkl se téhož thematu. Přičiňuje textový doprovod k illustraeím těchto zděných staveb, stručně připomínám, že starší zděné stavby na Strašecku nápadně se liší od zděných' staveb nyní tu stavěných. Rázovitost těchto starších zděných staveb na první pohled v tom je patrná, že bednění štítů je dřevěné — vzácné jsou lomenice — vzácnější ještě přístřešek (jinde zvaný kabřinec). Okénka jsou malinká, přístup k domovním dveřím ze dvora jde po zvýšeném náspu, někde i po přístavku schůdkovém. Je-li poschodí, nikdy nescházejí z nádvoří pavlače malebné. Mnohdy statek je zděný a přiléhající sýpky a chlévy jsou roubené a lepenicové. Co do polohy, stavěny jsou od stará vesnice na Strašecku do kola či ellipsy uprostřed s návsí. Tak na př. Honice, kteroužto vesnici již Vocel v Pravěku uvádí mezi typickými obcemi a odkudž i my v reprodukci uvádíme řadu statků zděných. Tolikéž Čelechovice obdélným věncem stavení obemykají náves proříznutou nyní silnicí. (Viz vyobrazení na str. 264—269.)

V. Krolmusa Slovník obyčejů, pověstí, pověr, zábav a slavností lidu českého.

Podává Dr. Čeněk Zibrt.

Na Kamerberku hoře v Kouřimsku se světýlka pod večer a v noci ukazujou, semo tamo tyto nekřtěnátka běhají, lid okolní se na ně dívá každého roku na podzim.

Kačenčiny hory. Na horách Kačenčiných se nalézají hory dvě : to jest Hejšovina a Voztaž nazvaný, na které poutníci jezdějí a se dívají do okolí. Prameny živé se na nich nacházejí. Ležejí nad Broumovem, Hronovem a Zbečnínem.

Kub lov, ves pod horou Veliskou nazvanou, u Točníku v Berounsku. Tato ves pozůstává ze dvou částí, totiž: hořejší díl vsi slově Rim, öili Hřím (v Římě, Romě), v němž se rolníci i domkáři nalézají, a dolejší díl vsi této slově Kublov, v němžto se také rolníci a baráěníci nachá-


Předchozí   Následující