Předchozí 0294 Následující
str. 286
tuto s úspěchem pomocí několika vážných pracovníku vyvolal okresní hejtman v Žamberku pan K. Vojáček. Další práci převzalo nyní průmyslové museum v Hradci Králové, které hlavně zvýšením umělecké úrovně domácího tohoto průmyslu, dodávajíc mu nové, svérázné domácí vzory, sjednávajíc odbyt a pořádajíc kursy ku dalšímu vzdělání pracovních sil, dojíti hodlá cíle vytčeného. — Také tato výstavka týká se programu českého Lidu, t. j. těžení praktického z lidového umění, a proto neváháme s uznáním o výstavce té se zmíniti.    Red.

* Moderní pověra : předzvěst smrti. Zvláštní pověra koluje v okolí zámku Vorlíka nad Vltavou. Lid věří, jakmile vyjede pohřební vůz knížecí, aby odvezl mrtvolu ke hrobu, znamená prý to, že v zápětí pojede v nejkratší době ještě dvakráte. Pak zase nä dlouho je pokoj — ale vůz vždy do třetice pochovává. Nikdo to nevymluví a také podepsaný marně dokazoval J. Smrtovi ze Žďákova, že je to výbájená smyšlenka.

    Č. Zíbrt.

@NZ@Otázky a odpovědi

* Vyobrazení panovníků českých 3 r. 1782 (F. Link). Zaslaný list vytržen jest z litografované publikace, vydané v Praze: Böhmische Geschichte in Bildern. Vom ersten Herzog Przemisl, bis König Wenzel III., gezeichnet und radirt von Ludwig Kohl, verlegt beim Verfasser, Prag, 1782. Obsahuje: Přemysl Oráč od pluhu povolán (to je Váš list). Dále ještě: Zakládá Prahu. Křest Bořivojův. První kostel na Levém Hradci. Zavraždění sv. Václava. Smrt kněžny Drahomíry. Břetislavův zákon o ná-sle nicťví. Korunovace Vratislava I. Vladislav a Přemysl I. r. 1197. Přemyslovi Otakarovi II. nabízena císařská koruna. Václav II. Zavraždění Václava III. v Olomouci. Kresby jsou provedeny neuměle; pokud se týče krojů a podrobností, působily tu hlavně dřevorytiny z Hájkovy kroniky.

    Zbt.

.

* „Dějiny lidovědného zkoumání v zemích českých" (Přemysl Oř. Plaček). Jen přehled literatury příslušná vyžadoval by několik stránek a opakovaly by se věci, již několikráte v Českém Lidu uveřejněné. Snad lépe se dohodneme ústně, když mne navštívíte v Museu království Českého, denně od 8—1 hod., v bibliothece.    Zbt.

* Hubený „fest11 v povídce V. Beneše-Třebíčského „Bludné duse". »Četl jsem Beneše-Třebízského román ,Bludné duše', kde vystupuje osoba hubené postavy, hotový kostlivec dle líčení: kdysi šel po ulici jednoho městečka a tu ho jeden podnapilý občan oslovil: ,Hleďte ho, není-li on jako ,fesť, kterého jsem před lety viděl na Kvílické zvonici.' Obracím se s prosbou za laskavé vysvětlení.« Karel Sedláček. — >Fest« nebo »gefroren« nazýval se člověk, který kouzlem, zapsáním ďáblu a pod. učinil


Předchozí   Následující