Předchozí 0295 Následující
str. 287

se nezranitelným. Čechové upravili si názvy tyto ve »fext« nebo i »fest«i nebo také »zmrzlík«. Kdo byl opatřen tímto kouzlem, neshnil prý po smrti. Ďábelská šalba trvala dále. Tělo seschlo, kůže neshnila, kosti harašily ve vyzáblém obalu jako ořechy v pytli. Ve Vamberku na př. posud chovají v kostelní hrobce podobného >festa< i jinde, v kostnicích a ve zvonicích. Přeneseně říká se pak »fest« člověku hubenému, vyzáblému a patrně v tom smyslu psáno u Třebízského. Podrobnosti, doklady z literatury staročeské i cizí viz Zíbrt, Myslivecké pověry a čáry za starých časů v Čechách, v Písku, 1889, str. 61; týž, Myslivecké obyčeje a pověry dle šesti rukopisů staročeských, nákladem Kr. Č. Spol. Nauk, v Praze, 1897, str. 10—12. Srv. též A. Blažek, O festech, Český Východ. Chrudim, 1896, 14. března, č. 11. Také v Českém Lidu byla řada zpráv o fextech. Za další pověsti a zprávy místní prosíme. Budou v Č. L. otiskovány.

    Č. Zíbrt.

* Potopené zvony. V okolí Mníšku vypravuje se, že blízká zaniklá obec Korutany se propadla, a že bývá občas hlahol zvonů propadlého korutanského kostelíka slyšeti.    Jan Hradecký.

* Dětská počitadla z oholí Blaníka. 1. Antanfýny, stavěli jsme šíny, za Prahou, za Prahou najdeš bábu šmatlavou. 2. Antantyč adla madla pryč. 3. Andulíky dva rulíky liks bucbs ven, dám ti zlatým kamenem.

    Dom. Václ. Brázda, učitel.

* O potopených (propadlých) zvonech na Holešc,vs7cu (Mor.). K doplňku literatury o potopených zvonech podávám z díla přítele svého p. Eduarda Pecka »Okresní hejtmanství Holešovské« (v Holešově 1892) dvě drobné zprávy: Roku 1389, kdy ponejprv ves Držková v listinách se jmenuje, byly tu dvě osady téhož jména: Horní Držková, Dolní Držková, ale r. 1437 byla tu už jenom jedna ves Držková. Zdá se, že zanikla Horní Držková. O tom, kde se rozkládala, zachovala se v ústním podání pověst. »Nad Hufama (zaniklá sklená huť) stávala dědina, a ta sa propadla. Byl tam kostel a ten sa také propadl aj se zvonama. Šak jk-h tam čut jednúc za rok na svatého Marka břáňat! A tom místu praví sa ,Na Zvonoch' !« K pastvisku obce Přílep u Holešova, Brovnisko zvanému, víže se pověst, že tu svině vyryla zvon, jenž dovezen byv do Lipnília, odtud zvučným hlasem hlásá: »Svině mne vyryla, panna mne našla.«

městský tajemník v Holešově,     Rudolf Janovský

* Dětské počitadlo. V Jindřichově Hradci počítali takto: Enty (Inty) tynty, kde jsou flinty, u piksmochra, není doma, je na poli, okopává tam brambory.— Po topě ný zvon. Přítel můj, p. prof. A. Martínek, zmiňuje se o potopeném zvonu na Chlumccku (v Mlékosrbech). Jak známo, napsal rodák Chlumecký V-. Kl. Klicpera hru divadelní: Jan za chrta dán. Věnuje hru tuto měšťanům Chlumce nad Cidlinou, svým milým krajanům. »Mnoho (píše) jsem obrazů z Chlumeckých okolností ve svých básních sem tam nastavěl; avšak tenkráte jsem se pokusil, abych bajku, kteroužto jsem, jako mnoho jiných, co pachole, od své milé matky slyšel, v báseň celou samostatnou sosnoval. Kdo z vás nezná v luzích, k Mlíkosrbům na hrázi,


Předchozí   Následující