Předchozí 0304 Následující
str. 296

modlářství všem vůbec vyjevuje. Ani ho také, jako onen horlivý milovník potupy a křivdy Boží, Fines, syn Eliazarův, syna Aronova, o němž v čtvrtých knihách Mojžíšových v XXV. kapitole, sám toho pokoje neměl, až by všechny takové přehrozné, zlořečené modláře ven z círke křesťanské, jakožto nejhanebnější pohoršení a nejnešlechetnější porušení a jízvivé tráveniny, vyplenil i ovšem vykořenil.

Ta jest neomylná i jistá naděje, i z víry se o tom nepochybuje, jak jest na vše všudy strany jich několik mnoho set po vší zemi české, obzvláště pak i nejvíce pohlaví ženského, toho pokolení sedlského a bezbožného, modlářství čarodějnického rozmnoženo. Že by dobrý biskup pobožný a křesťanský Gebharth, nedím dvacetikrát, ale s těžkém ne výše a více nežli čtyřicetikrát jich nenašel, nežli v ony doby a v předešlé časy.

A kdyby se taková křivda a přílišná potupa Boží spravedlivým právem napravila, církev se apoštolská vyčistila od jedovatých pověr. A oni přehrozní a zlořečení modláři, jakožto ouhlavní nepřátelé Boží a nepřátelé kříže Kristova i také nejjedovatější nepřátelé vší církve křesťanské, obzvláště pak ze zemi české, jakožto koukol, trní, šípkoví a hloží, ven vyplenili, vyhladili. A mocí jeho milosti královské ouřadu, i jeho milosti rad zřízených gruntovně skrze nařízení vykořenili bez patření osob malých nebo velikých, starých nebo mladých, chudých ani bohatých.

Ta jest celá naděje i jistá důvěrnost k Bohu všemohoucímu, že by se hněv Boží (pro tak přílišnou potupu a křivdu svou Božskou) již namířený a převelice rozhněvaný, jedním dílem znamenitým mohl se tudy pokrotiti i jeho milostí svatou povlovněji pokojiti. Země pak česká se tudy čistiti i druhým dílem k pokojení schylovali mohla, a z toho k svor1 nosti, lásce, jednotě i k pobožnosti nemalým dílem nachylovati.

A snad by,po těch příčinách neomylně království českému i všem obyvatelům jeho, jakožto milovníkům pravé pocty božské a spravedlnosti jeho svaté ráčil dáti podstatné vítězství nad nepřáteli, však tak, když by předkem a nejprve nepřátelé Boží i vší země české vyptáni, vyhledáni a náležitým právem napraveni byli, jakožto pověrníci a mudláři, odřezaní církve křesťanské. A k tomu ráčil by také dáti lepší svornost, lepší lásku i jednotu, a nad to vše hojnost všech úrod zemských, nicméně dobré zdraví a pohodlné štěstí, 3 odnětím mnohých nemocí stížných, hlubokých i nezhojitelných, smrledlností náhlých, ne mnoho za vší pamětí lidských kdy bývalých. Prolož již toulo řečí a výstrahou křesťanskou i také přátelskou tento Regiment ovčího dobytku i tu všechnu knihu na ten öas pospíchaje a prázdnosti a pokoje (jakž k tomu hodně náleží) ne mnoho maje? dobrým, upřímným i přátelským úmyslem ovšem zavírám.

Ačkolivěk náleželo by i mnoho potřebné bylo o nyní jmenovaném čarodějnictví a kouzedlnictv/ (z příčiny, že velmi veliký, přehrozný i znamenitě pohoršlivý hřích jeet modlářský) drahně a mnoho vypsati, ale poněvadž na ten čas ani chvíle pro jedna nastalá a i případná zaneprázdnění ani takové prázdnosti nífbo pokojnosti (kteráž k tomu náleží) zvolně nemám, musím toho všeho k jiné chvíli poodložiti.


Předchozí   Následující