Předchozí 0319 Následující
str. 311

Ze Slezska.

Další řada vyobrazeni

(5 vyobrazení).

Na str. 312 a 313 podáváme další krojové studie J. Vyhlídala ze Slezska: 1. Manželé z Opavska v letním úboru a 2. Manželé z Domoradovic. Chrám Páně v Jaktaři zajímá již tím, že tam byl autor knihy >Naše Slezsko«, vážený spolupracovník náš J. Vyhlídal (viz str. 314). Na str. 315 zahlédneme ráz krajinky slezské s Frýdeckým zámkem z r. 1866 a na str. 317 zobrazen kostel sv. Jošta na starém hřbitově ve Frýdku. Frýdek zaujímá vynikající místo v tradici lidové, v písních, pověstech a pohádkách lidu slezského, jak vedle jiného ukazuje pověst o Jurášovi a Qndrášovi, uveřejněná v 1. č. tohoto ročníku.    R.

V. Krolmusa Slovník obyčejů, pověstí, pověr, zábav a slavností lidu českého.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

Lípy dvě na Boleslavsku nesmírné velikosti a věkosti, 4 muži mají jednu co obejmouti. Dvě lípy starobylé nad Vescem ke Kosti vedle silnice. Mezi nimi je soška sv. Jana Nepomuckého ; stojí na površí, pod nimi jest rybník, slově v Lavičkách (lávky bývaly), zde přes rybník po večer chodí u toho rybníka černý pes, z očí a z huby mu šlehá plamen a lid prý straší, a v tomto rybníku též hastrman přebývá, jednou to mělo odpočívajícího člověka do vody strhnout a utopit. Z této pověsti vysvítá, že zde někdy božiště pohanské bývalo, Černobohu se zde obětoval pes oerný. Sv. Jana Nepomuckého soška jest zde později bohu pohanskému podložena, nepochybně zde sv. Jan Křtitel stával a ;o něm teprv sv. Jan Nepomucký za dnů jesuitských na to místo přijíti mohl a týž Jan Křtitel byl na místě Vodana podkládán.

Lucka jinak Lucie. Před sv. Lucií ten večer chodí bílá veliká ženská, celá bílá, bíle zaobalena obálkou bílou, po domích s nožem velikým, kde jsou děti, kterým chce párat břicha, jest-li se v advente nepostily, střídmě živy nebyly v ten čas okolo Křesejna, Zvikovce, Prahy, Zpiroha atd. jako Perchta o Štědrý večer tu samou povinnost vykonává. Každej velikej ženskej říkáme Lucka. S?. Lucie bude některé bohyni podložena v křesťanství. Pohané na posty v prosinci velmi velikou cenu kladli, protož chodí po domích ta bůžka se přesvědčiti, jest-li se půst zachovává. Pohané po celý prosinec (advent) se postili, obětovali a modlili.

Lužice horní a dolní. 1815. Zde jest pozůstatek bývalých Srbovendů slovanských veleskrovný počet okolo Budyšina, jejž jsem r. 1815


Předchozí   Následující