Předchozí 0323 Následující
str. 315

nad Labem pravého břehu. Od Litoměřic na západ asi '/4 hod. cesty k Radobylu hoře, v půli cestě mezi Radobylem (Rothebeule) a Litoměřicemi jest kaplička kamená ... a u ní rybníček mezi polmi, sady a vinicemi, kde staří až posud své obyčeje poh. vykonávají a pravějí, že na tomto místě někdy slav. město stávalo, jenž se propadlo, ztratilo, zapadlo, t. j. někdy pohanské a u převratu pohanského se od křesťanů troskotalo, jako jiných více na Čechách. Viz Ztracený zámek nad Kouřimcem u Bránova na Křivokládsku n. Mží a j. v.


Pohled na Frýdecký zámek a město z r. 1866.

Libuša (Lubuša) byla věštkyně jako Sybila prorokyně, kteráž chybila, že knihy (6 rukopisů) spálila a jen 3 knihy pod Tarquiniem Süperbem pozůstavila.

Labe, lat. Albis, což Bílé, bělé, značí něm. Elbe, původ svůj bére od bílé vody; odtud všady, kde se prameny čisté prejštějí ze země potoci, řeky, Bily, Běly šlovou n. p. Běla v Krkonoších (Weisswasser), v Bolesl. nad pramenem bílým, pod Vrchběly (Ostrlberg), protože byla tato hora šibenicí ještě okolo r. 1780 a ortele nad lidmi se na ní vykonávaly. Běla, převrat slova la Bě máš, zvláště lid v Běli (ie) nevyslovuje, nobrž Bela. .Jda do Bely pro meky housky,' říká. Běla také na Plazku v Plzeňsku, také Bilín od bílé vody řeky Bily pochodí. Že Slované zamotávali a písmeny,


Předchozí   Následující