Předchozí 0326 Následující
str. 318

dostal gymnasialní katecheta litoměřický neb Krejbych Žitonický a od něho dostal Fr. Hořčička, malíř pražský, který posuď má jeho syn. Na jedné straně jest vyobrazen rytíř na koni, drží věnec v pravé ruce. Na druhé straně je hlava ženská vyobrazena, která má vínek okolo hlavy a jehlici ve vlasech svých. Snad je to podoba Libuše, hlavy Libušiny neb Šárky dívky neb Vlasty některé dívky, kněžky Libušiny. Lichoceveská Mohyla (homole) bude nepochybně některému vůdci poh. nanosená, kterýmu Okoř přináležel. Hájek dle pověsti sám vypravuje: že se zemřelým peníze do mohyl do nádob přikládaly.

Minci z křesťanské doby na Cechách. Stříbrnou minci od knížete Bořivoje má p. Kilián c. k. kasír ve své sbírce nejznamenitější v Čechách, kterou za 6000 zl. prodati mohl. On má 4 mincí od knížete sv. Václava, na jedné straně sv. Václav vyobrazen a na druhé straně »Venceslaus dux Prageae«. P. Václ. Hanka má m;nci stříb. od knížete Vratislava otce sv. Václava. Já jsem nalezl r. 1820. několik stříb. mincí od Boleslava na Hrodsku na pohřebišti pohanském na poli okolo kostela sv. Jiřího; též u Nieměřic a u Stranová. R. 1830. několik brakteátů okolo hrádku nad Libusy n. Ohří a okolo Peruce nad potokem Boženou, na Karhanech od Otakara a j. v. a r. 1845 na Žárkách měděný brakteát a českých grošů velkých a malých bez počtu. Na Čechách bývala sama stříbrná mincí bita, až za Karla VI. měděná se ukázala. Na Cechách kníže, vývoda, král, císař, každý šlechtic razil peníze své, panský, rytířský i městský stav bil pro sebe peníze stříbrné ; proto tolik privátných rodin mincí na cechách nejvíce, snad po celé Evropě jich tolik nenalézáme jako na Čechách/svých peněz mělo. Město svou minci, svobodný pán, rytíř, hrabě svou mincírnu měli. Hrabata ze Šliků měla stříbrné hory. Jílové město Zlaté doly, Kutná Hora stříb. hory atd. Hrabě z Valstejnu Václ. Euseb Albert kníže friedlandský, který přes 300 statků na cechách, Moravě a j. v. maje, z kterých důvodů (přijmu) denně tolik měl, že si mohl za ně každodeně statek koupit. On bil peníze a měl jich tolik, že když dal hostinu ve svém domě (z 72 domů pozůstávajícím) na Malé Straně na velké síni, když prostíradlo se stolu sňali sloužící, přes sto pytlů stříb. a zlatých hosté spatřili, na kterých pokrmi požívali. Trčka hrabě jeho švakr, který měl sestru Valdštejnovu za manželku, počítal na 30 velkých panství na Čechách jako je Náchodsko, což na Moravě, v Slezsku a j. v. statků měl, mohlo se také na 30 počítati, tedy do hromady na 60 statků malých a velkých měl. I on svou mincírnu měl. Trčkova paní, sestra Valdštejnova, mslila smrt svého bratra na vrahu, který Valdštejna v Chebn probodl . . .

Sypání pastýři. Na den sv. Martina d. 11. listopadu na Zvikovci sypají obilí každého druhu rolníci. On jim ustrojí za to hostinu. Polívku, hovězí maso, hrách, prase upeče, husy atd. na pivo si dají. Sv. Martin, Vendelín, Roch a j. v. patronové skotu, bravu a havětě na místě Svantovíta v křesťanství vstoupili.


Předchozí   Následující