Předchozí 0327 Následující
str. 319

Maria se zjevila u studánky živé, kdež se říká u Boží vody u Benešova na Berounsku. Na tomto místě nepochybně se vykonávala služba poh. Ladě bohyni plodnosti a zdravoty.

Pomocnice. P. Maria Kočička v Kočičích na Prachensku, panství Černohorské (t. j, Schwarzenberské) nedaleko Vodňan, 2l/2 hod. vzdálí od Písku na Površí stojí kostelík okolo něho staré lípy a stromořadí lípové vede k němu. P. Maria Sebekovská prostovlasá soška u Tejna Moldavského na místě Kolady neb Bílé Paní. P. Maria P o d-srpenská u Strakonic Bílé Paní čili Ladě podložená. Na statku Libě-jickém nyní Černohorském na Prachensku 1/2 hod. od Vodňan vzdálena jest P. Maria Lomecká v Lomci, dřevěná soška 6 palců velikosti, v skleněné skříni, pochodí dle pověsti ze země Mouřenínské, z které uroz. p. Bouqoi prý přes moře ji přinesl do Čech na svůj statek před staletý a jí se zaslíbil, když šťastně domů se vrátí, na svém statku že ji stánek Boží vystaví, což on prý na tomto vrchu lesem porostlým vyplnil a stánek kulatý dle slohu slovanského ji postavil a skrze les od církvičky na čtyry strany průseky nadělal, aby lid poutničky ze všech stran na horu putovati mohl. Soška p. Marie drží na levé ruce Synáčka Božího. Obraz oltářní na čtyřech řetězích visí pozlacených ve vzduchu a na 4 stranách pod obrazem jsou 4 oltáře. Studna jest zde zazděna, do které ženská padla a se v ní utopila.

Maria odejíti chtěla z hory. Pověst na Slovensku. Když šel zvoník na věž kostelní na horu Lubičnou do kostela klekání ze vsi Lubičné nazvané pod horou ležící na Slovensku zvonit, potkal prý P. Marii z onoho kostelíka odcházeti, ptaje se ji na příčinu, odvěce mu: že jí málo obětí lidé prý okolní do kostelíka přinášejí. On jí poprosil, aby se navrátila do církvičky zpět, že se lid přičiní, jí slíbil, hojnějších jí obětí přinésti a častěji ji navštěvovati. Od té doby prý lid pilněji tuto horu Lubičnou navštěvuje a P. Maria posud se tam ctí horlivě. Franci jinak Jarnej Franič z Slovenska (lépe Slovenska) vypravoval. 1850.

Pomlázka z Táborská.

Ze sbírky prof. J. Vycpálka.



Předchozí   Následující