Předchozí 0335 Následující
str. 327

hezké mládence dostaly. Honem podejte mi žebřík, abych mohl ten věnec zelený na hospodu přibít a ji okrášlit. (Zavěsí věnec.) Vivat páni muzikanti." Hudba hraje a průvod ubírá se do hostince. Hudba usadí se na kůr. Doprostřed sálu postaví se družička s věnečkem na tácu a mládenec nalívá rosolku.

Hudba hraje polku a družičky volí si mládence, které, než začnou tančit, přivedou k družičce a připijí si rosolky, začež složí peníze na tác, a pak se tančí. Peníze za připíjeni stržené dají se na účel slavnosti. Mimo to vybírá se vstupné na hudbu. Veselá taneční zábava trvá pak do rána.

Jaro na Habersku.

Sebral Ot Svoboda.

Kdo na Hromniee se řízne, po celý rok se neřízne. Kdo na Hro-mnice šije, toho hrom při první bouřce zabije. Kdo z jara vidí první »kočičky«, má 3 spolknouti a nebude po celý rok kašlati. Na zelený čtvrtek maží si lidé nohy medem, aby je něco neštíplo. Na velký pátek koulí si lidé vařeným vejcem po obličeji, aby je mouchy neštípaly. Kdo chce pole, na němž hodlá len seti, od krtků uchrániti, dá prvního května do hnoje z lesního stromu posmolený kmínek a hnojem tím pole pohnojí. Na Boží hod svatodušní nesmí si hospodář ve dne lehnouti, sice mu lehne také obilí. Pasáci v týž den tryskem ženou dobylek 3 pastvy domů, aby po celé léto chráněn byl much. 0 Božím Těle lámou lidé břízky u oltářů a zasazují větvičky ulomené do polí, zvláště těch, kde mají len. Jak vysoká je ulomená břízka, tak dlouhý bude len. Když pasák z jara žene prvně na pastvu, dá mu hospodyně vařené vejce; vejcem tím koulí pasák okolo dobytka, aby se mu nerozbíhal. Jinde při prvním vyhánění dobytka klade se vařené vejce před práh chléva, aby krávy nekulhaly. Když pasák žene poprvé na pastvu, hází se pod dobytek vařené vejce, aby dobytek vždy byl tak napasený a plný jako to vejce. Na pastvě pasák tolika vejci, kolik má kusů, koulí okolo dobytka, hází je přes něj a pak rozbije je o roh krávy a všecky skořápky zahrabe do jedné jamky, aby se mu dobytek nerozbíhal. Když rolník jede poprvé na pole, udělá bičem kříž, aby se mu obilí dařilo. Když z jara letí čápi přes ves, bude ve vsi brzy hořeti. Když je mnoho chroustů, bude málo bramborův, a je-li málo chroustů, bude bramborů mnoho. Když hoši při první hře na jaře se seperou, budou se práti po celý rok. Když děvčata prvně hrají si na honěnou, ta, která nejdéle vydrží běhat, bude nejdéle šiva. Který z hráčů při prvním »pálení mičudy« (hra na pastora) je nejdřív >schozenej«, ten do roka umře. Když jdou děti poprvé na jahody, první tři jahody mají položiti na parízek, aby jich had neštípl.


Předchozí   Následující