Předchozí 0368 Následující
str. 360

Fotografie ve službách lidovědy.

Prof. Jan Koula tiskne veliké, skvostné dílo o nádobí československém, o majolice. Mnoho vzácných skvostů na Slovácku již jest sebráno a přebráno, jak o tom psal red. Fr. Kreta v Č. L. již několikráte. V domácnostech slováckých stále ještě zahledne, kdo hledá, pěkné kusy starobylého nádobí, o jehož původu^eTOecTmůže rozhodovati toliko odborník,, znalec s okem vyzkoušeným. Na str. 360 podáváme vyobrazení ozdobného hrnce a džbánu. Fotograf zachytil ještě vyobrazení pěkně vystrojené Slováčky z Dubňan u Hodonína, se zajímavým typem (viz str. 361) a z potulek na Valašsku vybral si šohaje valašského (viz str. 363). Aby řada vyobrazení nebyla jednotvárná, přidal kostel ve Starých Hamrech na Ostravici a pohled na Polskou Ostravu, o nichž psal J. VyhlídaL v Našem Slezsku, vyd. 1903 (viz str. 364, 365).    V.

Č. 1. Ozdobný hrnec ze Slovácka.


Č. 2. Ozdobný džbán ze Slovácka.

Kresby dětské.

Pise@AvMilada M. Veselá.

Po sbírání skoro devítiletém předkládám laskavému čtenářstvu ve stručném výtahu práci, která snad přijde vhod kruhům, kde se mnoho mluví o paedopsychologii, umělecké výchově a zejména o volném kreslení.

Zkoumáním duše dítěte, jeho soukromého tvoření, jeho zájmů a snah a jeho vlohy hleděla jsem dospětí k cíli. Celá věc rozpadla se mi tak sama sebou na tři části, z nichž první část tuto předkládám. Bude-li se snad někomu zdáti, že kresby tu a tam nejsou snad přece původní,


Předchozí   Následující