Předchozí 0432 Následující
str. 424

Kresby dětské.

Píše Milada M. Veselá.

V prvých letech omezuje se skorém jen na osoby a věci životné a jen pokud obrázek nezbytně vyžaduje, kreslí věci neživé a nehybné. Velikost myšlenky není nikdy na překážku provedení. Je hnedle

hotov. Hlava, krk, nohy a ruce. Dost!


Č. 1. „Maminka" — 41etá Mařenka a 71etá Malíková z Milčína.

(Čís. 1.) Už je to tatínek ! Kreslí tyto postavy lidí zcela podle známé definice: »Andělé jsou pouzí duchové. Mají rozum a vůli, ale těla nemají!« Že má postava lidská jakési tělo, na to přijdou teprve později a přidělávají ke krku spodky nebo sukně. U zvířat jde to snáze. Hlava, krk, tělo (vidí je), nohy a ocas. Intelligentní dítě odpočítá koni nebo psíku a t. d. nohy a nakreslí zcela správně dvě napřed, dvě vzadu a přidělává někdy kopyta.


Č. 2. 41etý Dušan z Nižního Kubína (Uhry). (Jak dva koně vezou vůz).

(Čís. 2.) Někdy, nedopatřením udělá místo dvou tři nebo jednu nohu. Dítě méně vyspělé koníkovi namaluje noh jako stonožce, kolik se mu jich tam vejde.

Dospívajíc pěti let má dítě již také jakousi »manýru« ve svém kreslení, jež velmi výrazně ukazuje jeho intelligenci a jeho dovednost. Ani o rok později, když se stává školákem, nepozbývá své »manýry« v tomto kreslení soukromém. Jest stále svůj. Jeví se však již rozdíly v tom, co kreslí. Jsou děti, jež se zálibou malují jen některou srěc. Moje dcerka Liduška malovala »prasátka< : veselá, smutná, závistivá, spůsobná a nezpůsobná atd.


Č. 3. Liduška 6Ietá (Praha).

(Č. 3.) Později měsíčky: Měsíček jak se směje, pláče, křičí, mračí, šklebí itd. Malý Jaroslav naproti tomu Ilustroval pohádky, jež slyšel, nebo mihu, z níž mu četli. Kreslil vždy o, co právě na něj nějak působilo,


Předchozí   Následující