Předchozí 0042 Následující
str. 31

dlák neměl íu se takový vysmívač dost hladem namřel Uměl pěkně

rositi sedlákfi si vážiti a teprv jejich osobnost vychvalovati. —

17 Hleďte sobě vždycky všímat jinač sedláků, neb když oni nic nemají,

dost žebráků Máte Boha prositi, by ráčil naděliti a jejich stodoly

Je obilím vždy naplniti. — 18. Nechtějte sedláků nikdy více pomlouvat,

hanět tupit, divná jména jim předhazovat. V tom jejich povolání, vinšujte

požehnání, by jich Bůh v práci posilnil až do skonání.

Dr. Č. Zibrt.

Kubáta dal hlavu za blata!

(S 8 vyobraz.)

Pověst >Kubata dal hlavu za blata* jest známa mezi lidem jihočeským a již roku 1861 uveřejnil ji podle tradice lidové J. K. Hraše ve »Hvězdě«, časopise olomouckém; r. 1875 byla otištěna i s historickými doklady o ukončení sporu ve Světozoru 24. čce. 1865) s úředním rozhodnutím (viz str. 27.). Všímali jsme si v Českém Lidu této tradice o smrti Kubátově několikráte. Zvláštní článek podal v Českém Lidu V. str. 32—33 V. Bolech »Pověst o Jakubovi Kubátovi z jižních Čech«, se svědectvím o kříži s nápisem: »Já Jakub Kubáta dal jsem se štít pro Blata*

Roku 1901 oživil staré tradice o Kubátovi Fr. Miroslav Čapek řadou článků, psaných pro časopis »Budivoj« v Č. Budějovicích, jež pak vydal souborně v knížce zvláštní s názvem »Rychtář Jakub Kubáta dal svou hlavu za Blata*, Děj a vzpoura na Blatech ku konci 16. stol. K uctění světlé památky neohroženého bojovníka za právo Blatské, Jakuba Kubáty ze Zbudova a k oživení paměti jeho krajanů napsal a Frant. Tischerovi archiváři hrab. v Jindř. Hradci připisuje . . .«, České Budějovice, 1901, na 8°, str. IV, 170. V úvodu prosí spisovatel za prominuti některých nedokonalostí tohoto spisku, omlouvaje se, že byl psán »v krátké době, nno nachvat« a že měl >nedostatek historických dokladů, dnes po většině již buď zničených neb roztroušených*, pracuje na základě starodávné Blatské tradice, o níž uveřejnil již roku 1895 v Jihočeských Listech I. čís 75 cláuek »Já Jakub Kubáta dal jsem hlavu za Blata«.

Feuillelony Čapkovy, nadšené, rozvedené líčení hrdinné smrti Kubátovy za Blata, vzbudily mezi lidem jihočeským, zvláště ovšem na Blatech, čilý zájem, jenž se pak ustálil v snaze, pojistiti trvalou památkou zachování tradice o neohroženém rychtáři Kubátovi. Vedle toho pak Čapkovo líčení vyvolalo také odpor u kníž.


Fr Mír. Čapek.


Předchozí   Následující