Předchozí 0047 Následující
str. 36

Výbor spolku pro zbudováni pomníku Kubátova.

J. Jindra, Úkol českého dobrovolného hasičstva ; J. Dej mek, Kterak svoboda a rovnost stavů našich slovanských praotcův upadla ve stav poddanský; Jan Dvořák-Zbudovský, Smrt Jakuba Kubáty, Selská dumka jihočeská, věnovaná Fr. M. Čapkovi, »zakladateli myšlénky Kubatovské« ; Vojt. Lešetický, Svatobijce (báseň). Z obsahu pro spornou otázku o Kubátovi důležitá jsou sdělení, nalezená v poslední době r 1903 v archivu Jindřicho-Hradeckém laskavostí p. archiváře Fr. Tischera. Byl nalezen koncept listu dne 12. dubna 1581, dle něhož Kubáta byl jako buřič popraven, sťat. V účtech panství Hluboekého vedle položky o půjčení ložních šatů Zbudovským zapsána položka r. 1581, že byly vyplaceny »po-pravnímu mistru 2 kopy grošů*. 0 rodu Kubátově ve Zbudově posud podle jména statku kvetoucím (viz vyobrazení slatku »U Kubátů* na str 33) rovněž sebrány jsou hojné zmínky, počínajíc r. 1567 až do nové doby, doložené archivními doklady z Černínského archivu v Jindřichově Hradci.

Ze slavnosti Kubatovské podáváme některé ukázky typů a krojů lidu blatského: Skupina dívek v starodávném kroji blatském (str. 35); Výbor spolku pro zbudování pomníku Kubátova (str. 36); Blatské selky na Kubátově slavnosti (sir. 38); Selské banderium při odhalení pomníku Kubátovi (str. 39); Vůz se selkami před pomníkem Kubátovým (str. 41).

Tradici o Kubátovi věnoval Český Lid pozornost již před 10 lety, na začátku svého trvání, kdy ještě nebylo potuchy o nynějším slavnostním ruchu. Podepsaný odpovídal v ročníku V. na dotazy o pověsti této„


Předchozí   Následující