Předchozí 0080 Následující
str. 69

Jak viděti, mají písně šestistopé caesuru přesně po 3. stopě; jinak řídí se zcela rhytmickými pravidly veršů pětistopých. Tím, že se verše eaesurou dělí ve dvě stejné části po 3 stopách, jsou v nich tříslabičné sdruženiny možný i v první polovině, jak to tiskem jest označeno; ano bývají mezi nimi i verše skládající se vesměs z takových sdruženin, jako verš pátý v uvedené písni. Z textu někdy nelze rozeznati, neskládá-li se verš óstopý ze dvou veršů třístopýeh; avšak podle nápěvu se to z pravidla pozná, jelikož konce veršů bývají prodlužovány a zdůrazňovány. Obsahu bývají verše šestistopé většinou vážného: jsou veršem legend, zobrazují roznícený cit náboženský, žalost nad spáchaným zločinem, nad ztrátou mládí, rodičů, ač i některé písně milostné veršem tím jsou složeny. Odchylek v nich se téměř nenajde; v uvedené písni v prvním verši jest odchylka, která bezpochyby povstala přemístěním třetího a čtvrtého slova *)

Verše šestistopé střídávají se v písních též s pětistopými, jako na př. u Suš. č. 221:

Jenom ty mně | má panenko pověz, kam ty ráno na travěnku půjdeš? A já půjdu, půjdu, | půjdu do hajíčka, zelená se tam pěkná travička.

Též ve spojení se sedmistopými verši nalézáme někdy verše šestistopé. Na př. ve sbírce Suš. (63b).

Nad Hostýnskú horu vychází slunečko;

na stokrát buď pozdravena má milá matičko atd.

Týmiž pravidly rhytmickými jako písně pětistopé a šestistopé řídí se i všecky ostatní písně trochejské, jejichž verše se končí trochejskou stopou úplnou. Pouze pravidelné přerývky při nich nebývá. Velmi mnohé písně jsou zcela bez odchylek, jako na př. ve sbírce Bart. (II, 591).

Matičko, matičko, jak vy tvrdo spíte, ma na vojnu beru, vy o tom nevíte.

Nevíte, nevíte, vědět nemožete,

už na vašem hrobě íialinka kvete.

Fialinka kvete, žlutý karafiát, škoda vás matičko, škoda vás ňastokrát.

Abychom bezpečně vyhledali, jak hojné jsou odchylky celkem v písních

-těch, jest potřeba opět vybírati jen takové písně, ve kterých i hudební

rhytmus jest trochejský. Písní takových jest v čís. 1—354 Bartoš. II. sbírky

115 o 1718 verších a ve sbírce Suš. v č. 1—616. úhrnem 256 o 6750


*) Šestistopé verše naleznou se na př. Suš. č. 9d, 33b, 310, u Bart. II. č. 50c, 188, 603, 423, u Bart. III. č. 77b, 53B, 538, 551, 827. Mezi písněmi Slováků uherských vyškytá se šestiměr tak často, že Kollár právem v Zpěvankách, II 482, praví, že téměř polovice všech národních zpěvů u Slováků jím se spravuje.

Předchozí   Následující