Předchozí 0079 Následující
str. 68

Zúmysla dnes cituji vzácná slova umělce, který měl na sklonku let sedmdesátých ve Francii příležitost jako zastance národně francouzského ducha, v kterého zejména studiem středověku vnikl, i prakticky působiti. Řada let od těch dob minula, tak asi čtvrt století a dnes na různých stranách se počínají napořád zjevněji ukazovati známky vědomí, že se hroutí a rozpadává, jako stavba na písku zbudovaná, umění, které nebylo postaveno na pevné základy půdy domácí. Hlásí se napořád zřejměji zde i onde zjevně touha po rozlišení a rozrůznění. Stará nářečí, již jen v poesii lidu vesnického uchovaná, se křísí k novému životu v jižní Francii, ve Španělsku, v Anglii; ve scentralisované Francii, ve sjednoceném Německu se touží po oživení dávného umění provinciálně zbarveného, na slovanském východě, na severu, ba i v Anglii se hledá v starých technikách a ve výzdobném cítění lidu selského prostředek, který by fantasii umělců byl podnětem, oporou i měřítkem.

»Český Lid« při každé příležitosti se zastával významu lidového cítění a tvoření uměleckého; lidové umění pro nás nikdy nebylo vlasteneckou kuriositou, samorostlou naivností poutající a lákající, ale článkem v souvislém pásmu kulturního vývoje národa. Z toho stanoviska nás zajímají projevy obdobných, podivuhodně souhlasných názorů nejnovějších a snažení cizích, z toho stanoviska je s potěšením a se zadostiučiněním zaznamenáváme a budeme je i nadále stopovati.

Josef Letošník:

O rhythrnu národních písní moravských.

II..

Počtem slabik i ustálenou caesurou podobá se písním pětistopým šesti-roěr trochejský. Za vzor uvedena buď zde píseň, jež zpívá se při svatbě, je-li nevěsta sirotkem (Bart. II. 423a).

Siroto, siroto, | veselú svadbu máš, enom sa podívaj, koho na ni nemáš! Nemáš tu mamičky, nemáš tu tatíčka, už ti na nich roste zelená travička. Zelená travička, červené ořeší, už ťa tvá mamička nikdy nepotěší. Mvj starý tatíčku, hluboko ste lehli, ani ste ůa ani k místu nepřivedli. Už ňa priváďajú druzí, cuzí lidé, nevím, můj tatíčku, jak to potom bude! Má stará mamičko, pod tú černú zemú, zpomenete-li si na tu svoju céru? Zpomenu, gpomenu nejednú, ne dvakrát. Já na vás, mamičko, já na vás tisíckrát. Dybych já věděla, že mamičku zvihnu, přenesla bych hlínu od Prešpurka k Vídňu. Dybych já věděla, že stanů tatíček, přenesla bych všecek selený trávníček.


Předchozí   Následující