Předchozí 0090 Následující
str. 79

Sbírka čepců z Hlinecká p. Karla Adámka.

V Českém Lidu byla podána již řada studií o holubičkách a čepcích, o jejich výrobě, zvláště o vyšívací technice, způsobu hlazení, o nošení atd. Vedle sbírek veřejných bohatý výběr »čepců« (jak se tam říká) sebral si v okolí hlineckém zemský poslanec p. Karel Adámek. Podáváme čtyři ukázky z krásné této sbírky soukromé. Pokud se týče popisu zevrubného a ocenění ornamentiky, odkazujeme ke článkům p řed. J. Poslta ve skvostné publikaci Památky východočeské, vydané kuratoriem Průmyslového musea pro východní Čechy v Chrudimi, 1904, str. 92 - 8. Naše vyobrazení viz na str. 80, 81, 82, 83.

Prof. J. Nedoma:

Zápis o pokladu na Mělníce.

Léta Páně 1648 nešťasný pád švejcký do této země český. Obzvláštně pak v tomto starožitném věnném městě Melnice jest až posaváde bude více.

Studně v hlubině skusila, když množství zlata, stříbra, mosazu, mědě, cejnu skusila i okusila. Když náš pán a císařsky Rychtář Mělnický, který slyšíce šturm a kvalt nepřítelský, truhlu z dvou pídí dlouhou, železem pobitou a okrouhlou, která dukátův plná byla, do studně od něho se hodila. Ze kterým já Jakub jsa věku starého, devadesáte devět let maje věku svého a k tomu tři dni a čtyry měsíce,-hodin padesát i více, za ním jsem pospíchal z ochotnosti, jiného lidu jsem viďal dost v hojnosti, kteří cejn, měď, železo, ocel, stříbro i jiné věci, buď bohu žel: Též dva veliký kusové na kolách, kteří taženi byli na řemdichách i na dělách, byly hozené do studnice, ach zboží mnoho i více; též dva železní míčové. Jakub Choceňský. Dne 28. prosince. Léta božího tisícího šestího 4tyho 8myho. —

Tento prazvláštní zápis učiněn byl, jakož písmo nasvědčuje, asi v oné době, do které se událost v něm vypravovaná klade. Jest učiněn na zadní straně posledního listu foliového tisku Kroniky nové o národu tureckém Jana Kocína z Kocinetu, známého to historického díla, jež vytlačeno v Starém městě Pražském u M. Daniele Adama z Veleslavína r. 1594. (U Jungmanna str. 148, č. 335)

Pod tím napsáno písmem, jež svým rázem, ač není od téže osoby, zcela se podobá, jako soudobé, písmu na z'adní straně téhož listu, zde napřed opsanému, jak následuje: »Tuto historii jsem zkoušebně prošel a závadné naznamenal černí. Léta Páně 1628. Václav Prachenský.«


Předchozí   Následující