Předchozí 0099 Následující
str. 88

Ale jenom neotáleti: Plzeň, Ústřední Matice školská a ostatní česká veřejnost jednejte, pracujte, obětujte vše! Jde o čest národní! Sulislavští našinci pomohou !

Ve Stříbře shledali jsme se v týž den 12. září opět s p. P. Uhrem-a seznámili se s jinými tamními věrnými Čechy, zejména s pp. professory Kašparem a Lindnerem, který nám zajímavé z okolí čerpané kresby, svá práce na památku daroval : jedna z nich zobrazuje bývalou dřevěnou kapli při studánce u blízkých Těchlovic. I vzpomínáme na všechny našince, které jsme na své malé výpravě seznali, často a rádi.*) Dne 14. září vrátili jsme se ze Stříbra do Karlina.

Růžena Koldřovd-Rathovd:

Několik pověr adventních a vánočních.

(Z horní Oravy na Slovensku, z Námestova.)

Na Ondreja dievčata kradná patyky (polínka), kdě sú mládenci. Keď ich vězně do páry, nuž si hovoří, že sa vydá, keď jej jeden zvýši, ostane slobodná, Aj idú do potoka, a čahajá rukom do vody. Keď vy-ťahně kus handry, budě jej budúci plátěnikom, keď kus železa, vtedy že-budě kováč, keď triesku, budě rúbačom atakďalej.

Na Luciu cesnak jeďia, aby ich strygy něodmenily, roba kříže na dveroch, krávy zelinkami kaďa.

V ščedrý večer na polnočnú idú dievčata friško jedna napřed druhej do kostola a chytajú sa pri oltáři zvonka, aby sa vydaly, a keď idú z kostola, nuž beža, a ktorá spádně, nuž sa celkom istě vydá. Ščedrý déň nepřipadá na jeden určitý děň ; a to preto, že byzme si všetke dni rovnako vážili, lebo v tych sědmich rokoch připadne jeden děn skutočně na ten děň, v ktorom sa opravdive Ježíšek narodil. Takíto modlinkari idú každý rok v ten děn o polnoci, máčajú prsty do vody a oblizujú jich. V tú minutu a v ten děn, v ktorom sa opravdive Kristus narodil, obraca sa všetka voda na vino.


*) Ve Stříbře nalézá se ovšem ještě mnohá česká památKa; jednou z hlavních jest nápis na mostě nade Mží. Ukázali nám na cestě k tomuto mostu i místo, na kterém dle místního podání stával rodný domek Jakoubka ze Stříbra; v místě tom stojí nyní prostinký domek s číslem pop. 117, mající v přízemí zamřížené okénko a v prvním patře jedno (nezamřížené) okno. Domek stoji u „Kubkovy" branky (Judenthorl), i slyšel jsem domněnku, že název ,,Kubkova branka" je zkrácený název „Jakoubkova branka". Blízkému místu za tímto domkem říkají „uf příkopen".

Předchozí   Následující