Předchozí 0105 Následující
str. 94

zase dle váhy na jedno, dvou a tříhorkové. Násada taková, kde každý-kus váží od 0'8 kg. až do 1 kg., nazývá se jednohorková, protože ku svému vzrůstu potřebuje jen rok; kde váží kus od 0"6 kg. do 08 kg. jest násada dvouhorková a kapři váhy O4 kg. až 06 kg. jest násada tříhorková, protože ku svému vývinu polřebuje 3 roky, až všecky tyto tři druhy násady mohou býti stejně staré —

Rybníčky, do nichž se násada uschovává přes zimu, jmenují se komory. Aby se pěstitelé ryb mohli přesvědčiti, jak ryby rostou, váží je ve vohnoutkách. To jsou kesírky, které přes svůj oblouk mají půloblouk železný, pohyblivý. Na sádkách vybírají se ryby velikým sakem, jemuž se říká přívlač. Kapři dle druhu jsou: šupináč — obyčejný šupinatý kapr, lysec — který má málo šupin a koženáč, který vůbec nemá šupin.

Na Třeboňsku zachoval se ten zvyk, že před lovem Rožmberku po-rybný s baštýři a mládky se modlí, po skončených pak lovech na sv. Mikuláše mají v Mláce u Třeboně mši sv., při níž jeden baštýř ministruje.-Tento zvyk na Hlubocku není.

J. M. Slavičínský:

Na schodě.

Valašské obrázky.

Ja, prvéj hleděli všecko odbyť domácím, pomáhal strýc Púchlíků brstevníkovi. Aj ve škole pan rechtor vaříval ingust sám z dubinek a péra zařezává! z brk,8S2) co si kerý školák přinesl. A včil ty ocelové-péra je to hned' pryč a zatřhá sa to v papíře, šak já bych tým nic ne-napsáí.

Šak ták! notoval mu strýc Křúpalů. A doma svítívali lojovicama, co si sami léli, a loj býl z doma chovaných ovec, a tak na to posvítění v kuchyni to bylo dosť světidla883) lebo olejovéj lampy. A včil samý petrolej. To ide do peněz.

Ja, veť při petroleji sa tak oči nekazíja, myslel Janek. Světío je dež jasnější.

To tak! zasmíl sa strýc Púchlíků. Šak aj toho je dosť, dyž čtne-člověk dotel bez brýlí, jak já, panebožechvalatvá! Šak už su na náj-horním ščebli 884) v sedmém křížku. Je už těch roků z nosu. A tož sem sa nadělal při svíčkách jagživ! A včil všady musíja měť lampu na pe-trólku, aj v kuchyni, ale budú-tě pokerúci svítiť lokťama a kolenama. Dež by sa také dělo! Včil výdělky na to neukazujú.

Prvéj lidé věcéj sporo váli, tož aj měli, vykládal strýc Křúpalfl. Starý Mžik viďaci chlapíka zapalovat do fajky dvúma sirkárna, nechtěl mu dať céry, že je marňoch. A co by řek včiléj, dyby k něm přišét


m) Nom. brko. 883) Tříska z bukového dřeva ustrouhaná. 881) šprysli.

Předchozí   Následující