Předchozí 0155 Následující
str. 144

Perchtou chodějí o Štědrém večeru lidé, t. j. s bílou paní, Lu-eianou, okolo Prahy, na Rakovnicku, která nestřídmým dětem životy nožem pára atd., jenž se nepostily na týž svatvečerní den.

Poklady. U Mělníka nad Polabím pod Spravedlností prý leží poklad kolik kádí stříbra, který se má o pašijích vyzvednouti. Jedna j- dívka z Rybař o pašijích květnou neděli zde krávy pásla, tu vidouc dvéře otevřené, vešla tam, ony se zavřely, trvala tam rok, nabrala si tolarů hojných. Sem má jíti sklep od sv. Lidmily ze krypty, asi čtvrt hodiny cesty vzdálený neb podzemní průchod od sv. Lidmily, kostelíka na předměstí, zde vychází na pravé ruce ze silnice k Ouporu ležící na polehlé stráni. Tuto pověst sdělila jedna kořenářka z Mělníka.

Šotek bílý. Kvočna zlatá s kuřaty. Zde na Mělníce u Tlustý na květnou neděli o pašijích hospodyně pekla dolky, přijda k ní malý chlapeček, dala mu doleček. Když vždy s ním utekl, když jich přes míru požadoval a po každém se zmizel, do sklepa jejich se ztratil, pročež když přišel po 7mý čili 14, domluvivši jemu a on s ním do sklepa uháněl a po sobě pootevřené dvéře u sklepa ponechal, koukla za ním a tam zlatou kvočnu s kuřaty spatřila.

Poklad na Hradě v sklepě. Sv. Gertruda, Koruna a Mathilda jsouc patronky nad poklady, ku kterým se lidé prostí modlí, aby skrze ně ku vyzdvižení pokladů přijíti mohli. Oni prý vládnou nad zlými duchy. Ony svaté osoby přemohly pohany, zlé duchy, čerty a ďábly, kteří o pokladech vědí, kam je dali a před křesťany schovali. Zlí duchové byli prý pohané, tak nazvaní od křesťanů.

Fr. Homolka:

Lidová jídla na Podřipsku.

Polívky. Kudlasová polívka dělá se z malých kousků těsta syrového, které se zavaří do vody. Je brzy hotová, proto dělá se, když se pospíchá na pole. Oblíbenou je česněčka, která se vařívá obyčejně v pátek večer. Pojídá se co možná horká, aby se »vypařil žaludek*. Kyselá polívka vaří se z bramborů a přidá se do ní octa.

Jídla z bramborů. Brambory patří mezi hlavní výživu a vyskytují se, zvláště u domkářů téměř denně. Připravují se rozmanitým způsobem. Brambory na lou páčku jsou vařené brambory i se slupkou. Aby »se po nich nezdálo o můře«, maží se máslem nebo tvarohem. Maštěný čili šťouchaný brambory méně se dělají, protože »vypijou moc sádla*. — Z bramborů též dělají se škubánky, na kterých se pozná, jeli brambor dobrý. O málo maštěném škubánku se říká: >Ten škubánek nekokrhá*. — Patenty jsou tenké bramborové placky, na plotně opíkané a potom potřené omastkem. — Chlupatý knedlíky dělají se z bramborů uva-řených a zadělaných moukou. — Vzácnějším, nyní již téměř se nevyskytujícím jídlem bramborovým jsou bramboráky, které se připravují


Předchozí   Následující