Předchozí 0156 Následující
str. 145

takto: Rozstrouhané syrové brambory se procedí, smíchají s moukou, přidá se Ďesněku, pepře, marjánky, posolí se a posype škvarky. (Zbytky při vyhřívání sádla.) Pak se to promíchá s omastkem, dá do trouby a mírně peče. Musí se pojídati horké, protože když vystydne, zmodrá. — Oblíbené kaše z brambora je herbábná a nastavovaná. První je prostá bramborová kaše zadělaná mlékem. Nastavovaná dělá se podobně, jenom se do ní přidá trhaných krupek.

Knedlíky. Na knedlíku se pozná dobrá kuchařka. Musí se při vaření dávat bedlivý pozor, aby se knedlíky nepřevařily, jinak by jimi >dohodil přes tři střechy a eště by se nerozbily*. Nejobyčejnější jsou knedlíky kynuté anekynuté, i jinde známé. V chudších rodinách vaří trdelníky z hrubé pšeničné mouky. Stěžovala si mi jedna stařenka: »Nicko, co je ta uhercká mouka, každej jen kupuje tu. A vono to žádnou sílu nedá. To za mejch mladejch let navařily sme trdelníky a měly sme je celej den. < — Nyní již téměř vymizelým jídlem je modrý vole s procesím. To jsou knedlíky v mléce zavařené a posypané hustě třeným mákem a cukrem.

Moučná jídla. Z mouky peče se obyčejně třikrát v týdnu. Chasa při nastupování si totéž zvlášť vymiňuje. Nejprostší druh pečiva je baďák čili policajt. Je to mouka zadělaná v mléce, vyválená, posolená a upečená na plechu v troubě. Bývá vždycky bez mazání. Karásek je dlouhá houska netlučeným mákem posypaná a posolená. Lívance pekou se na ohništi v peci. Ječná mouka rozdělá se na řídký kvas, který se sběračkou na mléko nalívá na plech nad ohništěm. Pojídají se hodně teplé. Studené nemají valné chuti. Zbudou-li nějaké, usmaží se na rendlíku k večeři. — Z vejškrabků těsta píkává se t v r d a č k a. Vejškrabky se hodně vyhnětou, na povrchu nožem porýhují a dají se péci. Má velmi případné jméno. Musí na ni míti velmi dobré zuby. — Při pečení chleba upeče se r o z p e k čili chlebováplacka. Tentýž dělá se z těsta chlebového, které se hodně osolí a pokmínuje. — V neděli pekou se obyčejně buchty a placky (velké koláče; s různým mazáním.

Pamlsky. Na našem venkově pekávají též pamlsky a cukrovinky hojnou měrou. Ku př. na posvícení. Co tu je různých tvarů pečiva, jímž bujná fantasie našich kuchařek dala více méně případné iméno. Tak


Lidové pamlsky ua Podřipsku.


Předchozí   Následující