Předchozí 0189 Následující
str. 178

Jméno Fajtl se skutečně v Hosíně vyskytuje a také pověst, že nějaký císař tam oral. Celá událost byla mi známa, a také při návštěvě Hluboké bývají turisté na ni upamatováni zmínkou o pluhu, jímž car oral. Proto byl jsem překvapen poznámkou redakce Českého Lidu při onom článku Weisově: Je zajímavo, že do písně se vloudil snad bezděky variant pověsti o Josefovi II, jak u Rousinova na Moravě brázdu vyoraL Z toho jsem soudil, že patrně zajímavá ta událost není v širší literatuře známa, prohlédl jsem příslušnou literaturu a skutečně. Našel jsem zmínku o tom jen v Sommrově »Topografii« (díl XIII.) vydané 1841, dle níž: »ruský car Alexander I. r. 1815 vraceje se z Paříže do Petrohradu zdržel se nějaký čas u rodiny Schwarzenberské na Hluboké. Dne 19. října procházeje se v okolí zastihl sedláka Fajtla z Hosína orajícího v blízkosti lesa Dobřejckého (sev. od Hosína nejspíše při silnici), ujal pluh a vyoral celou brázdu (dle písně záhon) a obdaroval sedláka šesti luisdory; tak vzdal úctu stavu selskému. Pluh na památku se chová v zámku na. Hluboké.« O vykoupení z roboty Sommer se nezmiňuje.

Je s podivením, že nikdo se dosud nepostaral o nějaké označení památného místa toho a že skoro nikdo o události neví a zmínky o ní nečiní ani v okolí, ač naopak dobře je znám podobný čin cis. Josefa, o němž na obecných školách se čte v čítance, ale na podobnou věc doma nikdo nepoukáže, ani ve škole v Hosíně samém při čtení onoho článku.

Jiná upomínka na pobyt cara Alexandra na Hlubocku je hostinec »U ruského císaře* při silnici z Hluboké do Budějovic, který patrně má jméno odtud, že jej car poctil svou návštěvou. Zdá se, že se carovi na Hlubocku velice líbilo, ač tehdy ještě na místě dnešního krásného zámku stál starý hrad, na místě parku skály holé, na místě dnešního města Hluboké ves, na místě krásných stromořadí v okolí bahnitá louka. Za to však již tehdy konaly se na Hlubocku slavné hony podobně jako nyní v oborách kol Vltavy, kdež tehdy ještě poslední vlk se proháněl.

O přenesení pověsti z jednoho kraje do druhého v tom rozumu, jak v onom článku zmínka se děje, svědčí podobná právě pověst, z téhož okolí hlubockého.

V nedalekém totiž Rudolfově jest u silnice sloup, znázorňující plašící se koně s pluhem neb vozem, který dal postaviti nějaký šlechtic na památku zachránění před pohromou. O tomto pomníčku však okolní lid bájí, že prý je zde postaven na památku, že nedaleko cis. Josef II. oral. Je to patrný variant oné události rousínovské ! (Pozn. red. Autor nám dal rukopis a zatím vyšel článek v Jihoč. L. 1904, č. 140).

F. M. Čapěli:

II.

Na str. 31. »Gesk. Lidu« roč. XI. zapsal skladatel p. K. Wei->Píseň o ruským císaři a prajským králi: 1. Bratři kamarádi, co sts slyšeli o ruským císaři a prajským králi, jak diškrece dával, vidět se nee-


Předchozí   Následující