Předchozí 0203 Následující
str. 192

Zábavy dětské i dospělých.

Děti rodičů chudých, hlavně na venkově, nemají příležitosti, aby si hráli s hračkami uměle vyrobenými, drahocennými. Pořizují «i pro zábavu hračky lacinější, z materiálu, který mají po ruce v domácnosti. Podáváme několik ukázek, jak se baví děti a s nimi i dospělí výrobou podobných hraček prostých, ale dosti vtipně vymyšlených pro kratochvíli.

Panenku z o voce (ö.l.) snadno sestavíte. Vezměte kus tuhé lepenky za podstavec a provlékněte středem jejím ohebný, ne příliš tenký drátek; na tento navlecte několik fíků, dobře vybraných, jichž velikost k vrcholu se stále zmenšuje; přechod v pasu těla způsobíte 1 — 2 většími hrozinkami a navlecte pak syrový kaštan špičkou dolů, pak zas z několika hrozinek menších utvoříte krk; tvář pořídíte z oloupané mandle, na kterou se oči a ústa barvou naznačí, a vlasy uděláte z půlky ořechu. Jehlou provléknete ve středu obou nitku, z níž uprostřed utvoří se očko, které se na drátek navleče. Na konec drátku napíchne se plochá švestka a nejvýš přiváže stužka, aby tak povstal klobouk. Panně nescházejí již než ruce, které pořídíte z dvou do kaštanu obloukovitě zatknutých tenkých drátků, na které navlečete hrozinky, a jichž konce zapíchnete do švestky, která tvoří dobrý rukávník.

Vozík z ořechových skořepin (ě. 2.). Na skořápka spodní přilepí se půl skořápky stejné velikosti arabskou gumou. Provrtanou spodní skořápkou prostrčí se zaoblená sirka; na její konce nasadíme dva odkrojky zátky korkové jako kola. Aby se kola nesmýkala a k vozíčku se netlačila, přilepíme k nim s každé strany dvě kolečka z tuhého papíru.

Košíček z ořechových skořepin (č. 3.). Na skořápku přilepíme proužek z tuhého papíru s dvěma víčky. K proužku přilepíme rukověť, jak obrázek ukazuje.

Mlýnek z ořechů (č. 4.). Osa mlýnku je z oblého dřeva, na př. ze staré dřevěné násadky. Konce jsou čtyřhranné; na ně přilepí se křídla z tuhého papíru. Na osu se natočí provázek, který se dole obtěžká. V ořechu jsou dva otvory pro osu, dole je otvor třetí, kterým prochází provázek. Otvory vypalte ještě na ořechu celém, aby na rozloupnutých skořápkách přesně přiléhaly.

Želva z ořechů (č. 5.) Štítem želvy je skořápka ořechová; rozdělení štítu nakreslí se štětcem v tuši omočeným, načež se vypálí žhavým drátem. Tělo želvy vystřihněte dle připojeného obrázku z kartonu a uprostřed vyřízněte okrouhlý otvor. Na karton přilepte štít, do něhož jste vložili kuličku. Na šikmé ploše padá koule a táhne s sebou želvu.

Veselý a smutný mazlíček (č. 6.) ze skořápek téhož ořechu. Napřed inkoustem podobu nakreslíme, potom drátem vypálíme. Nahoru vlepíme štětičku jako vlasy. Rty se očervení.


Předchozí   Následující