Předchozí 0231 Následující
str. 220
Něvstydž se, dževucbo, že košulka brudno,

u moji mačičky,

u moji mačičky — je vodzička trudno.

Do fíky daleko, v padole i nima,

možeš mi jom vypraé,

be i vybyglovac — galánečko moja.

V písni této jsou čtyři odchylky od rhytmu daktyjského; rhytmus trochejský jest zcela přesně zachován. V jiných písních jest to obráceně, že totiž v nich jest některá odchylka od rhytmu trochejského, ale žádná od daktylského. Na př.:

Nevěsto ' co děláš? červený panile máš; pantličke ti vezmó, čepeček ti dajó, hani se nenadáš.

A já se nebojím čepečka bílýho, dež be mně ho dali, věneček mně vzali, dež jen vím pro keho.

Bart. III. 873.

Pravděpodobně můžeme souditi, že skladatel při první písni se řídil rhytmem trochejským ; ale tím, že přerývku skoro všude kladl po třetí slabice, staly se verše jeho až na 4 výjimky, při kterých je jiná přerývka, daktylskými.

Při druhé písni měl pěvec nejspíše na mysli rhytmus daktylský ; ale poněvadž stále zachovával přerývku, stala se píseň zároveň trochejskou až na odchylku ve druhém verši, v němž druhý daktyl začíná slovem dvojslabičným, před kterýmž nepředchází slovo jednoslabičné. To jest jediný případ, kdy při verších daktylských, při nichž zachovává se přerývka, může nastati odchylka od rhytmu trochejského.

Z toho, co právě,řečeno o verších trochejsko daktylských, vysvítá, že příčinou jejich jest výhradně přerývka, ať písně ty vznikají na základě rhytmu trochejského neb daktylského.

Proto můžeme vysloviti obecné pravidlo, že verše trochejské s pře-rývkami po každé třetí slabice jsou zároveň přesnými daktyly, a verše složené ze samých daktylů přerývkami od sebe oddělených jsou zároveň přesně trocbejské, ovšem s tou podmínkou, nepočínají-li slova dvojslabičná v sudých daktylech na prvním místě jinak, než po slovech jednoslabičných. '

Při verších trochejsko-daktylských někdy, ač velice zřídka, se naskýtá případ, že daktyly i bez přerývky jsou správné. Stává se to tehdy, když slovo čtyřslabičné počíná bud1 na začátku první neb druhé stopy trochejské, jako na př. ve verších :



V případě, když čtyřslabičné slovo počíná na začátku druhé stopy trochejské, jako v uvedeném příkladě slovo nerozezná, jest sice odchylka


Předchozí   Následující