Předchozí 0237 Následující
str. 226
J. Liška:

Jak vznikly pověsti o Rýbrcoulovi?

O Rýbrcoulovi-Krakonošovi bylo již v Č. Lidu častokráte psáno. Podány pověsti o něm, výklady pověstí i jména a redaktor Č. Lidu uveřejnil rozsáhlou bibliografii všeho, co posud o R. bylo psáno.

Pověsti nesdělují, kdo byl R., odkud přišel, ani jak vypadal; přišel jednou jako myslivec, podruhé jako řemeslný vandrovník, zase jako kupec atd., a jednání jeho? Žertuje, straší, činí dobrodiní, mstí se, trestá, působí škody atd. A právě tato okolnost a zvláště pak i podivné jméno »Rýbr-coul« odvádí nás od víry, že pověsti o R. jsou původu domácího a lidového, ale donucují proti tomu k přesvědčení, že pověsti tyto nejsou pouhým výmyslem lidu, že nevznikly z fantasie našich horalů, ale že založeny jsou na událostech, na skutečných příbězích, které si lid krkonošský arciť dle svých názorů upravil a přizpůsobil, a které jediné jenom, a to vy-bájené bytosti přisoudil.

Zkoušejíce a porovnávajíce pověsti o R., dojdeme dohadu, že původem jich byli lidé, kteří za nějakým účelem na horách dleli a podstatné příčiny měli, aby své toulky obklopili tajemnůstkářstvím, aby lidu domorodému se vyhýbali, zvědavce odpuzovali a z nichž ten, kdo přece náhodou s horalem se sešel, dle individuálních duševních svých vlastností k němu se choval. Buď ztropil si z něho žert, buď vážně s ním poro-kovav a stesky jeho vyslechnuv, mu poradil, anebo jej i postrašil, za dobrodiní dobře se odměnil anebo i lakomství potrestal atd. Jinak nelze různost pověstí o Rýbrcoulovi po stránce hrdiny samého i po stránce jeho skutků vysvětliti.

Připadá mimoděk na mysl, že těmito lidmi, kteří zavdali příčinu k pověstem o R., byli asi cizinci, kteří z hor našich vyčerpati chtěli bohatství hledajíce drahokamy a rudy. Domněnku tuto posiluje i historický fakt. Známo je, že král Rudolf II. udělil r. 1601 rovenskému faráři Šimonovi Tadeáši Budkovi z Talmberka, veršovci a pověstnému alchymistovi, privilegium, aby jen sám směl hledati drahé kovy a kameny na horách a že Budek chodil pak pod červenou korouhví s černým orlem na znamení moci jemu od panovníka propůjčené po horách *) Jizerských a Krkonošských. Farář Budek měl dojista pomocníky, možno i společníky a snad i sluhy při svých výpravách do hor, a není vyloučena možnost, že právě tato společnost a tyto výpravy pod vůdcovstvím alchymisty byly původem ruchu mezi horským lidem a že zavdaly i příčinu k pověstem o Rýbrcoulovi.

Představmež si v duchu, že bývalo vždycky několik účastníků na takových výpravách. Účastníci se rozešli po stráních a údolích slídíce, zkoumajíce a sbírajíce a počínání své před domorodým lidem zatajujíce


*) „Cechy", Dr. J. V. Šimák, XII, str. 319.

Předchozí   Následující