Předchozí 0247 Následující
str. 236

Č. 6. Obětní tele železné z kostela sv. Leonarda (Lavanttal).

narda. Vedle ní stojí skříň zelená, na způsob stolu, bez desky svrchní. Tam se vyloží zásoba chrámová figurek železných, bez ladu a skladu, v pestré směsi. Zástup mužů i žen, poutníků i poutnic hrne se ke skříni a vybírají si podle svého majetku »oběti«, vážně, s plnou důvěrou o účinu jejich. Kolik má sedlák koní a krav, tolik nabere figurek do klobouku, jde okolo dvéří u sakristie do kostela, klekne před hlavním oltářem, modlí se, prosí za přímluvu sv. Leonarda, na zdar chovu obětovaných zvířat, jde s figurkami kolem oltáře, hodí trochu peněz do pokladnice připravené a figurky hodí zase do skříně, odkud je vzal, aby zase jiní mohli je obětovati.

Podobně konají se oběti figurek železných od lidu jihobavorskóho v Aigenu na Innu, kdež se zachoval z r. 1529 zvláštní řád pro tyto pouti a slavnosti na počest sv. Leonarda, s obětinami figurek železných, jež se prodávaly (vlastně pronajímaly) k obchůzce obětní: libra za dva krejcary nebo za osm bílých peněz. Připojen i řád pro řemeslníky, kteří figurky železné prodávali, u zdi hřbitovní.*)

Z těchto a jiných zpráv o těchto obětech železných figurek zajímá nás doklad, že patrně asi vlivem sousedních Bavor udržuje se týž obyčej v pohraničních chrámech v Cechách, zvláště mezi lidem německým. Důkaz Dra Andrea, že tu měl vliv bavorský obyčej, přesvědčuje. Jsou to výhradně železné figurky zvířat (lidské postavy nikoli). Sv. Leonarda u Němců v Cechách zastupuje sv. Martin, jako na př. ve Vše-rubech. 0 obětování železných zvířat v tamější kapli sv. Martina, s popisem těchto figurek, zapsal, pokud známo, první zprávu Mat. Kalina z Jaetenšteina. Professor R. Andree uvádí z něho citát z Norka, Festkalender, 680. Podáváme v poznámce původní znění z roku 1836, jak


*) Wir vergönnen und lassen zue, das man den kirichferttern, vnd welche des Gotzhauss Eysenn khue vnd Ros khauffen wellen, das pfundt vmb zwen khreutzer, oder aber vmb Acht weiss pfennig, zukhaufen geb, doch das solch gellt von stundan jn zynnsstockb gelegt, vnd sonnst Niemandt geanntbort werde.

Předchozí   Následující