Předchozí 0246 Následující
str. 235

kmene bavorského. Z ú-zemí bavorského vybíhá čára, omezující tuto o-blast, poněkud v krajích sousedních, někdy poměrně daleko, až do Belgie. Na jihu zabírá tuto hranici Štýrsko, Korutany a jižní Tyrolsko. Všude jeví se úpadek. Pravidelně těžkopádné figurky železné na poutních místech jsou nahrazovány obětinami voskovými.

V Horních Bavořích nikde se již neobětuje, ale sbírky musejní i chrámové dokazují, jaké tu bývalo bohatství figurek. Za to v Jižním Bavorsku oběti figurek železných udržují se se zvláštními obřady. Na př. v Ganackeru na Isaře v chrámu sv. Leonarda (budova jest podle starého obyčeje ověnčena řetězem kolem dokola). Chrám tento chová posud ve svém majetku přes 1000 železných koníků, krav, vepřů atd., jež jsou uschovány vždy v kapli na hřbitově v bedně. Slavnosti na počest sv. Leonarda konají se dvě neděle po jeho svátku za neobyčejné účasti okolního lidu i příchozích z daleka. R. 1903 konalo se tu 500 mší, obětovaných na počest a za přímluvu sv. Leonardu. Otevrou se dvéře tak zv. sv. Leonarda, vedle nich umístí se do výklenku socha sv. Leo-


Č.4.. Obětní koník, ze železného plechu, z Julbachu na Innu.


Č. 5. Obětní zvíře železné z kostela sv. Leonarda (Lavanttal).


Besserung wäre, zu dem heiligen Wenceslao ein Wächsines Rind verlobt, hierauff innerhalb acht Tagen wieder genesen. — Dessgleichen Hans Khäyrle zu Tegerbach, hatte ein mangebafftiges Rind dahero versprochen mit einem Wächsinen Rind und Opffer in Stock, ist bald besser worden.

Předchozí   Následující