Předchozí 0334 Následující
str. 323
@S@323 Dr. V. J. Nováček :

Z hospodářských zápisek Jana Jeníška z Újezda a na Svrčovci.

2. Hospodářství luční a chov ovec.

Item anno 1544, v sobotu před svatou Markétou [12 čce] tito dole psaní síkli trávy u Vieckovicích na těch zejména podepsaných lukách:

[I] Mach Hruškův, [2] Petr Svach, [3] Mach Rejtar, [4] Vít Marval, [5] • Škvára, [6] a za Michala Situ Vřešťal, [7] Juršů Machac, [8] Vondra na

Machačově, [9] Havel Lipolt, za Macha, Chodova syna, [10] Beran Vondra,

[II] Matoušků bratr z Vícenic Matouš. Přestali seci [o] 21 hodin a síkli všecky louky mé: Listnatku, (Kopcovatky letos nesíkli; síkl ji Lesák a já síkl letos Ouvařec, Drážky, Podlavičkami; a na léto budu já síci Kop-covatku a on Ouvařec, Drážky, Podlavičkami, neb se o ně přes rok měníme, každej rok jeden seče jednu a druhej druhou). Trávníčky Hořejší a Dolejší, U skály a Lus Dolejší, Dvořiště, Ouvařec, pod hájky, Novinu, nejzadnější Ouvařec za mými dědinami k Tetěticům, Lus hořejší.

Potom v outerej [15 čce] to seno tito hrabali: [1 a 2] Hruškový dcery Anna, Apolona, [3] od Macha Rejtara děvečka Důra, [4] Vítův syn Jan, [5] Šikvárův bratr Václav, [6] Michalů pachole Tůma, [7] od Burse Anna, [8] od Němce dcera jeho Káča, [9 a 10] Žaludková se dcerou svou Lídou, [11] Havlův syn Jan, [12] Lipoltova dcera, [13] od Macha Chodova Štěpán, [14] Matoušova dcera Důra, [15] Anka Bártová, [16] Jíra Vřešťák. Potom v středu po svaté Markétě [16 čce] tito dole psaní to seno do Štěpanovic každej po jednom vozu vezli, Hrušku syn Mach s pacholkem Kubem, Mach Rejtar s ženou, Vít, Škvára Michal, Bureš s Machačem, Němec, Havel, Lipolt s Tomáškem, Mach Chodův, Matouš s mlynářem.

Item téhož léta [1544] v pondělí před svatým Matoušem [15 září] složil sem stoh senný starých sen z těch dvou luk na Úhlavách od sto-žára všudy vůkol 4 lokty zdélí. Bylo drobné seno a bylo na věcí louce 57 kop prostředních a na menší louce bylo 39 kop dobrejch; s 8 vozcův bylo toho obojího sena, A byl ten stoh dobře složen dvěma koňmi a dvěma voly; kopy k stohu vláčili čtyry a dvě děvečky prohrabovaly a dva na stoh podávali a tři na stohu kladli a tlačili. A počeli skládati toho stohu v 21 hodin a složili jej do hodiny na noc. A zůstalo sena nad řebřinu.

Item anno 1544 co sem sena na kerých lukách měl a kam s kerej odvezl, to se zde psáti bude, abych věděl, co ho ten rok ovcemi strávím. Item z Dvorčice čistého 17 vozů koňóm, item z Dvorčice kravám 13 vozů, item z Klenice z menší čistého 2 vozy a kravám 3 vozy, item [3] Štěpnice prašného kravám 1 vůz, item s Podnivy čistého koňóm 4'/2 vozu a na kravskej 1 vůz, item z pastviště čistého koňóm 10 vozů a


Předchozí   Následující