Předchozí 0355 Následující
str. 344

spravit. Šak chodili celý rok jak neznahaňbové« (skoro nazí, s roztrhanými šaty). Šlahačka jest právem i povinností dětí; udržují šlahačkou přátelství rodin. Kdyby některé děcko nepřišlo, bylo by to důkazem, že >staří se hněvajú«. Děti v nových šatech se >žilou« v rukou jdou po rodině (krevní příbuzní) »šlahat«! Jinde šlahačce říkají »mrskut«, (»mrskout«, »šmerkust«, »šmerkousc), »pomlázka«. Názvy tyto všecky jsou případně voleny: šlahačka a mrskut od šlehání a mrskání, pomlázka od omládnouti, že žíla omlazuje. Lid sám vysvětluje si vznik šlahačky lakto: »Když Pán Ježíš vstal z mrtvých, sešlo se v Jeruzalémě veliké množství lidí, aby popatřili na zázrak, jenž se v ty dny stal. Zvěděv

0 tom vladař, rozkázal svým služebníklm, aby lid rozehnali a pruty zmrskali. Služebníci vykonali rozkaz pána svého; křesEané však ustanovili se na tom, aby ten, kdo byl křesťanem, na důkaz, že je vyznavačem víry Kristovy, ukázal při každém vstoupení do shromáždění věřících vajíčko červeně zbarvené.« Odtud jest obyčej, že šlahačkáři dostávají darem vajíčka červená. Š'ahačka trvá po ďva dni: v pondělí a úterý velikonoční. V pondělí je »chlapecká«, kdy chlapci »mají právo«. V úterý mají právo děvčata, jest »děvčacká«. V pondělí říkají chlapci děvčatům: -»Naša platí, vaša drží«; v úterý je opak. Šlehají-li žilami chlapci děvčata, mají držet bez odporu; totéž druhý den platí o chlapcích.

1 staří jsou rádi, když je mladí »pohladí« žilou.

Vynášení smrti v Tovačově.

(S 1 vyobr.)

Redaktor »Českého Lidu« podal již v ročníku II. obšírnou studii o původu a významu jarního vynášení smrti. Zprávy o tom, jak tento obřad se konal v jednotlivých krajích československých, sbírali jsme v »Českém Lidu< od I. ročníku; skoro v každém ročníku jsou o tom zprávy. V tomto čísle uveřejňujeme poučný obrázek, jak vynášejí děti v Tovačově na Moravě smrt se všemi obřady a písněmi, jak jsme je v >Geském Lidu« podali. Obřadu ujala se slč. X. Běhálková, kteráž svou znalost lidové hudby a ornamenliky moravské často již se vzácným porozuměním osvědčila, a jejím přispěním a návodem poetický obřad se všemi hrami a s výstrojem starodávným byl znamenitě proveden za účasti všech, kdo mají zájem o lidovědu českou. Zevrubněji vylíčil vynášení smrti na Hané náš vážený spolupracovník Jan Vyhlídal ve Vlasti, 1905, březen, str. 549, kdež sebral o tom roztroušené zmínky tištěné i doplnil je svými záznamy z nynější tradice. Za laskavé svolení k otištění obrázku vzdáváme díky si. redakci Vlasti.    R.

Předchozí   Následující