Předchozí 0357 Následující
str. 346
Dr. Čeněk Zíbrt:

Píseň o stížnosti Marie Terezie před krucifixem.

Dr. V. Tille ve svém přehledu Z českých časopisů v Nár. Listech zmínil se zvláště o příspěvku Dra. V. Řezníčka, o písni o kšaftu císaře Josefa II., v č. 6. Č. Lidu XIV. a upozornil na vzácnost podobných českých tisků, aby byly sbírány a otiskovány. Podávám píseň o Marii Teresii, jejíž vzácný výtisk daroval mi p. J. Tykač, říd. učitel v České Třebové, vážený spolupracovník Českého Lidu. Píseň má název: > Stížnost naší Nejmilostivější paní a královny Marie Terezie před zázračným cruci-fixem v Vídni, od něhož v jejich zármutcích velice potěšena byla, nyní v píseň uvedena. Jako: Sem, sem pojďte, nemeškejte.« 12°, 2 1, bez roku a místa.

Maria Terezia: Když v myšlení a v trápení tento svět prohlídámr nikde nemám potěšení, všude kříže shledám; ze třech stran jsou jako-chrti, hledají moje smrti; pomoz mi Bože sám, neb tys všech pánů pán.

črucifix: Potěšena buď dcero má, věř, koho miluji, toho s tíží světa v kříži vždycky následuji, byť pak po boku tvém tisíc stálo nepřátelů. i víc, tebe opatruji, tebe já miluji.

Maria Terezia: Vzbouřilo se nepřátelství, skázu vyhledává, není jeden v protivenství, v tom, jenž mne zastává; ach zarmoucené stvoření, živá mám býti v soužení, každý víc přidává, bolesti dodává.

Grucifix: Byť se zbouřil i celý svět, všichni tvé přátelé, nejvíce tvoje slávy květ, mně vždy máš přítele; nechť ať já činím vůli mou, ač ne tebe, zem trestám tvou, skrz pyšné nošení, skrze prohřešení.

Maria Terezia: Z dědičné země svou mocí mne vystrčit chtějí, nemám přítele k pomoci, zkazit mne myslejí; ach sám zastaň mne můj Božer patř na zármutek a hoře, ať tvou moc seznají, sobě pokoj dají.

Grucifix: Není to v člověka moci, jak mnozí smýšlejí, žádej ty jen mé pomoci, poznáš, jak myslejí, jak podvodně s tebou hrají, oni na tobfr vzhledají, dřív než se nadají, měj silnou naději.

Maria Terezia: Tys věčným králem všech králů, pomocník v soužení, nejvyšším pánem všech pánův, přispěj k spomožení, ty koruny ty rozdáváš, tu vezmeš, tomu ji dáváš, v mé moci nic nemám, nade mnou jseš pán sám.

Grucifix: Mocné srazím se stolice k jejich zahanbení, tebe vyvýším velice skrz tvé ponížení, shledáš hned své protivníky ku konci být služebníky, měj malé strpení v kříži a soužení.

Maria Terezia: Jestli jsem nezasloužila před tvou velebností, bych dědičnou zem řídila, ukaž tvou mocností, já korunu s hlavy skládám, celá se v moc tvou oddávám, čiň dle spravedlnosti a svaté libosti.

Grucifix: Dobrý díl sis vyvolila, došlas mé milosti, víra tvá tě uzdravila; po krátké žalosti obdržíš tvou zas korunu, budeš, na českém trůnu řídit zem v pokoji, víc v žádné rozbroji.


Předchozí   Následující