Předchozí 0400 Následující
str. 389

a vynalézavost dětí jeví se v nich hojnou měrou. Buď se papír skládá nebo balí.

Překládajíce papír, robí děti hračky (viz vyobrazení): loďku, husu, koníčka, ptáka, stolek, parník s kulatými a špičatými komíny. Děvčátka dělají si košili. Při hračce s přihrádkami říkává se: Nebe, peklo, ráj, kam tě duše dám, do nebíčka, do peklíčka šupy, šupy tam. Při tom dle rytmu říkadla dávají se prsty do přihrádek.

Hezkou hračkou je též klapačka, jež se robí obyčejně z tužšího papíru (kreslicího) Podobá se zobáku a sevřením vydává dosti silné klapání Facka vzniká prostým složením papíru. V prostřed potom se nasliní a mrskne se rychle rukou. Papír se vychlípí, při čemž slyšíte zvuk, »jako by facku dal«. Čert tahá se za rohy a vzdychá.

Bouchačka nebo kanón vzniká složením papíru na obálku, ve které se udělá dírka. Pak se bouchačka ústy nafoukne, položí se na zem a šlápne nohou na ni. Bác! — rána dosti silná!

Složitý je měch, do něhož se fouká vzduch ústy. Naplněním vznikne pěkný balónek.

Z hudebních nástrojů dělají si harmoniku; děvčátka, od malička ke kuchaření náchylná, zase robí si kvedlačku čili kvedlík.

Lítadlo čili vlaštovka (17.) podoba se hrotu u kopí. Snadně lítá a pěkně se jím míří. Větrník upevní se špendlíkem na dřívko a prudce se s ním běží. Větrník rychle se otáčí. Domeček je jakási krabička, v níž se okna a dvéře vyříznou nožem.

Balením papíru chystají si hoši fajfku, aby si mohli také zakouřiti. Podobně též balí se »cigára«.

Trumpeta čili fagot je kornoutek závitkovitě balený a je v něm upevněna frkačka.

Gert dělá se ze složeného papíru, do něhož vyřízne se otvor pro ústa a pro oči. V obálce pohybuje se [ apír druhý, na němž jsou namalovány oči a vyříznut dlouhý jazyk. Protahováním se zdá, že čert očima koulí a mrská jazykem.


Č. 18. Papírová skládanka: koníček.


Č. 19-22. Papírové skládanky dětské.


Předchozí   Následující