Předchozí 0401 Následující
str. 390
Josef Kazimour

Plavci na panství ^orlickém r. 1654.

Ze zemského archivu král. Českého v Praze.

V těchto dnech vypukla v okresu píseckém a strakonickém stávka plavců, kteří poukazujíce na vysilující i nebezpečnou práci při plavení dříví, žádají zvýšení své mzdy. Plavectvím živí se lidé chudí, kteří, nemajíce buď vlastních polí nebo jen něco málo, nuceni jsou těžkou prací plaveckou hledati potřebného doplňku ku své výživě.

Zajímavý obraz, jak se živili plavectvím lidé nuzní v okolí Zvíkova, uchován jest v rulli revisitační v zemském archivu z r. 1677. Kommisse, která vyslána byla, aby za účelem finančním zrevidovala údaje berní rully z r. 1654 na tehdejším spojeném panství Zvíkovsko-Vorlicko-Gerveno-újezdském (v bývalém kraji Prácheňském), dokončila dne 1. července 1677 svou zprávu a připojila k němu povšechný obraz poměrů hospodářských na uvedeném panství. A tu právě zmiňuje se o »sedlačkách«, kteří majíce málo a špatné půdy, musí se živiti buď »handly v dříví«, nebo plavením dříví do Prahy. Popis ten obsahuje mnohou zajímavou a dnes časovou zprávu: o nesnázích a útrapách života plaveckého, o drahotě obilí, nebo po ty léta vždycky zde v horách dražší obilí jest nežli v Praze, o velké láci dříví, o velké vodě r. 1675 a konečně o stinných stránkách života plaveckého v ohledu hospodářském.

Zajímavá, posud nikde neuveřejněná zpráva zní takto : »Jest sice pravda, co se Industrialis dotýče, že ležíce při samé vodě Vltavě s plavbou a všelikými handly s dřívím do Prahy pěkně příležitost mají, však ale takových mezi sedláky handlýřův mimo 4 aneb 5, kteří by v prameních handlovali, se vynacbází a takové jsme za nákladníky v dříví v rulli položili, však takové velmi v skrovných možnostech vynalezli, poněvadž těchto let dříví v Praze málo platí a naproti tomu oni na dříví, fůry k tažení vodě, plavce a jiné potřeby velké náklady nésti musejí. K tomu když časem z dopuštění Božího povodeň přijde (jakáž se před 2ma lety trefila) všechno jmění jich, co v handli mají, na jedenkrát pobere a tak oo za kolik let pracně vytěžili, o všechno na jedenkráte přijíti musí. K tomu v těchto místech nemají co hrubě na takové prameny nakládati, nebo sůl daleko nahoře u Tejna se nakládá. Obilí pak těchto časův žádný do Prahy nakládati nedá, nebo po ty léta vždycky zde v horách dražší obilí jest nežli v Praze. Z čehož se poznati může, že ty handle velmi malý užitek jim přinášeti mohou. Sedláčkové také někteří, kteří ještě jaký kousek porostliny neb lesa mají, časem 2 neb 4 vorečky dříví udělají, je k vodě stáhnou a na břehu za mizerný a laciný peníz po 8, 10, 12ti českých groších prostržiti a prodati musejí. — Jiní také z nich plavectvím se živí a za 2 fl. platu i za stravu až do Prahy plaviti pomáhají, z kteréhožto platu málo co domů přinášejí, neb to snadno na cestě a ostatek v Praze utratějí. Odkudž pochází, že takoví, oddává-


Předchozí   Následující