Předchozí 0444 Následující
str. 433

ním, jednak s vypočítanou účelností podnět, jako by tu šlo o výrobky uherské, vlastně maďarské, pod kterýmžto názvem také bývá majolika bolič-ská vystavována a zaradována. Upozorňujeme v této příčině na články, jimiž objasňoval vedle spisu prof. Kouly red. Fr. Kretz dějiny hrnčiřství moravsko-slovenského*) v posavadních článcích v Českém Lidu, jejichž znalost tu předpokládáme. Z prací německých uvádím vedle Pazourkových prací hlavně O. Webra.**)

Kustos Schirek obírá se nejdříve technickou stránkou při výrobě majoliky v Holiči na základě účtů, úředních záznamů a předpisů, inventářů. Se stejnými podrobnostmi líčí výrobu nádobí »kamenného« podle anglického vzoru. Nás pak zajímá zvláště výčet osob, jež se účastnily prací v továrně, zboží vyráběli a ozdobovali. Jsou to malíři, modeléři a hrnčíři, dělníci. Seznam těchto osob s připojenými vysvětlivkami poučuje, jak se řady těchto pracovníků, zaměstnaných v továrně, doplňovaly vedle cizinců z kruhů domácích, jak dědili práci v téže rodině otec po synovi. Tato část knihy Schirkovy výmluvně poučuje, s jakého stanoviska dlužno se dívati na umělou, toyárnickou výrobu majolikového zboží od domácích hrnčířů. Dozvídáme se tu zároveň o platech za tuto práci.


Holičský džbánek z r. 1790 (nápis: Johann Filipovicz). Majetek uměl.-prům. musea v Pešti.

Abecední přehled seznamuje, odkud byla dovážena do továrny roz-minitá hlína a jiné suroviny, materialie. Srv. pod heslem Brenzowa slovenskou smlouvu z r. 1792 o kopání bílé hlíny, aby nebyla »nečistá, kamenitá, písečná aneb jinač zaneradená.« V dalších statích provádí autor po místech, odkud se kupovaly barvy, cín a kde i jak se opatřovalo palivo.

Výrobky holičské továrny jednak rozváželi po světě obchodníci, jednak měla továrna svoje sklady, filiálky, mimo jiné též v zemích českých : v Brně, v Praze (Frant. Ign. Tobitschofsky v 1. 1750-3, Kozel), v Opavě, v Těšíně, ve Znojmě atd. Továrna dodávala kávové příbory na dvůr císařský, na císařské zámky, do jídelen a salonů šlechtických, pa-tricijských (obšírný výčet) za ceny, jež jsou tu sestaveny v přehledný celek. Luští dále spisovatel otázku značek továrny holičské: H F = Holitscher Fabrik ; H — Holič ; H H = Holitscher Herrschaft; H P = Holičské Panství."

Z přehledu, jaké zboží vyráběla továrna a jak označovala výrobky markami holičské továrny, mistrů, malířů a pod., všímáme si podle programu »Českého Lidu« datovaných džbánků, s nápisy majitelů, džbánů


*) Srv. též: Die fürstlich Dietrichstein'sche Fayence-Fabrik in Mähr.-Weisskirchen (1783-1805). Mittheil, des Mährischen Gewerbemuseums, 1892, str. 29-30.
**) Die Entstehung der Porcellan- und Steingut-Industrie in Böhmen, Beiträge zur Geschichte der Industrie in Böhmen, III., Prag, 1894, str. 8.

Předchozí   Následující