Předchozí 0451 Následující
str. 440
Em. Leminger.

Lístek tříkrálový z Kutné Hory.

(S vyobr.)

V museu archaeologického sboru »Vocela« v Kutné Hoře přechovává se lístek tříkrálový,*) jehož textem i částí obrazovou prozííá zjevně karakfer kutnohorský. Bernard Krištof Kašparides »služebník chrámu sv. Jakuba« k obšírnému přání novoročnímu rázu všeobecného připojuje tužby vlastence kuinohorského, aby Pán Bůh dolům kutnohorským žehnal v roce nově nastávajícím. Výraz patriotismu lokálního vrcholí pak ve vroucí prosbě k patronům Kutné Hory »Nedejte zahynouti nám ani horám našim«, pod obrazem patronů vytištěné. Na obrázku vynikají v popředí velká písmena G-M-B, jimiž se kryjí jednotlivě postavy sv. Tří králův. V pozadí se rozestírá pohled na město Kutnou Horu a za městem vystupují tři kopce (na právo Kank, uprostřed Sukov, na levo Kuklík), na jejichž vrcholcích stojí patronové horští: sv. Barbora, sv. Jakub (každý nad chrámem sobě zasvěceným) a sv. Václav (míval kostel na Rovinách); jména světců těchto jsou připsána inkoustem. V původním letopočtu 1702 jest 2 přepsáno cifrou 3; užito patrně v roce 1703 (snad také ještě v létech následujících) vignety staré, kdežto text se táhne k roku 1703. Typografické orámování listu jest 262 mm. vysoké a 150 mm. široké.

Přemysl Otakar Plaček

Lidová jména pozemků na Pacovsku.

Záznamy své jsem čerpal jednak z odpovědí na dotazníky rozeslané po všech obcích okresu Pacovského, jednak v katastru u berního úřadu v Pacově.

1. Názvy polí: Na pyramidě (trigonometrický bod), u šibenice, v třešničkách, v chroustkáeb, na příčině, panino pole, vobora, na propade, u valchovníbo rybníka, na stráži, ve šlejvaru, na papačce, u bar-borského rybníka, v hnízdech, u kamenného kříže, v kunarejfu, u Matoušů (Pacov). — V hliništích, v bukovci, ve vejdech, na vrbce (Dol u Pošnó). — K širokým, pod kostelem, za vránoví, pode vsí, k formankám, k Tříteři, v račinách, k Zbirohům, pod humny, k hutím, na Koz-micku (Křeč). — Klenka, v klenkách, volší, torna, pintlice, salakov, sou-trčí (Bratříce) — U Moravečských hranic, na prachově, k Leskovicům (Zlátenka). V sukdolích (Kamen). V zákruhu (Petrovsko). V orlejcb, čihadlo (Nesvačile). U kapličky (Zhorec). U~ trávníku (Lukavec). Pode vsí (Radějov). Okrouhlice, v Okrouhlici, žlábky (Hořepník). Lípy, hranice (Přáslavice). V kotli, v hejdách, za žlaby (Arneštovice). V sadech, Michálky, na čtvrtkách (Salačová Lhota). V dlících (Litohošt). Nad pěšinkou,


*) Srv. Č. Zíbrt, G. Lid XIV. str. 199-201.

Předchozí   Následující