Předchozí 0450 Následující
str. 439

jak zlato. Kladl se vedle sebe v řadách na poli na teninko. Dyš uschl, vázal se do otýpek, co stačilo obříslo. Vozíval se v žebřó ve voznicách kořením ven, protože semínko velice tíkávalo. Odvezl se do stodoly na mla-tevňu, postavil k oplotám kořeňama důle a drhl se obyčéně v noci na drhlákách z pálek. Ty se hned' mlátili cepama na semínko, kerý se bud prodalo (stará měřica za osn zlatech), lebo se táhl olé lebo se tlóklo pro dobytek (pro krávy ai pro koně). Odrhnuté len dal se po žněch na rosu na ječmeny strmisko, steninka v řadách. Tam byl podle teho, jaká byla rosa. Nehdy byl hotové do tédňa, při slabéeh rosách to trvalo ai tři neděle. Nihdá se neobracel. Aš se vymočil, svázal se do otýpek a dom s ním. Tu se sušil na slunku při stěnách na pěkným vésluňó a dyš ho bylo moc, v sušárnách na lisách lebo ai v pecách. Potem se vylámal z velikýho pazdera na lámkách, spotíral se a prodal. Při potíráno dyš přišla nádenica o půl noci, toš měla na deň třicet giécarů, dyš přišla aš ráno, dvacet gréearů á idlo.

Konopě se seli poskoný (s bíléma fedrpušama) a hlavatý (bávali zelený a hlavy jak pěst): oboje dohromady. Moséval na flě orať ai devětkrát, aby byla zem mělná (říkávalo se: při konopió se nesmí šetřiť oračkó a při lnu vláčko) Dyš na zimu pohnojil, mohl konopě dať, kde chtěl. Nelepší bévali barabášky (setý na sv. Barabáša; říkávali: Dyš sejó na Víta, toš řiťó svítá, dyš na Gervázi a Protázi, to je na provazy). Poskoný trhali v devátým tédňu kole 10 —12 srpna, hlavatý kole 18—19 září (říkávalo se: Uš měli byť vytrhaný, svaté Matóš hroze). Poskoný svázali ďo maléch snopků a močili jich v močidle. Za tři dni se umočili. Potem se usušili jak len, vylámali (pošlapali lebo cepem vybóchali), vypotírali, vyčesali na takovéch hachláeh a prodali. Hlavatý se trhali pozďéš, vázali se do maléch otýpek a na poli rostavěli do hromádek po desíti (do jehlanců). Tam se nechali s tédeň. Čím byli huščí, tém měli menší hlavy, atoš ťakoví se nemoseli tak dlóho sušiť. (Potom se vymočili, potřeli a předli.) Semeno mávali jenem hlavatý. To se hned' přijeda dom na mlatevní vymlátilo. Semenec dával se na olé, lebo byl na setí lebo vtákom. Z kopy (ze 60 snopků) bávala semenca stará měřica za 3 až 4 zlatý.

Od močení konopí bévalo deset snopků. Dyš se lámalo neboli třelo: od štyryceti hrsťé (jedneho svazku) bévala jedna ženička (2 hrstě), tři grécary a idlo. Dobrá nádenica udělala aš osn svazků deně. Dyš se uš potíralo na dobře, bévala od svazku hrsť, grécar a jest'. Za deň zmohla 12 — 13 svazků. (Na hrubo se třelo na trdlici, na dobře se potíralo (len i konopí) na potírce).

V Bochoři vypravovala

Anna Chytilova.


Předchozí   Následující