Předchozí 0471 Následující
str. 460

Druhá skladba je politická píseň z téže bouřlivé a neblahé doby, o něco málo však pozdější. Mimo výslovnou zmínku o vyhnání jesuitů z Cech (od direktorů 1. června 1618), o účastenství Španělů v císařských vojích (od prosince r. 1619) poukazuje se zjevně ke korunovaci Fridricha Falckého (v listopadu 1619), k vojenskému jeho tažení z Prahy (na Moravu v lednu 1620*), lze tedy píseň tu vřaditi pravdě nejpodobněji do r. 1620, vždy však ještě před bitvou bělohorskou. Náboženské a politické smýšlení Herbortovo jeví se v této skladbě ještě o mnoho ostřeji nežli v písničkách vojenských.

Rukopis kapitolní O 80 obsahuje tyto dvě skladby na dvou složkách formátu obyčejných čtvrtek archových, na 12 listech, z nichž poslední dva jsou prázdny. Mimo to přidána jest ještě složka třetí o 4 dalších listech (éže velikosti, obsahující »Proroctví slepého mládence«, psané roku 1617 pravděpodobně také rukou Herbortovou. Končí proroctvím válek, hladu a moru k letu 1617 a konečným vítězstvím víry »luthe-ryanské, jinak evangelitské« v Cechách. O této části rukopisu bude snad příležitost jindy se zmíniti.**)

[1] Písničky a modlitby vojenské, v nově k užívání pobožným vojákům

složené a shromážděné od K. M. N. B. kněze Matěje Herborta Novoboleslav-

ského, správce duchovního v Solnici.

[2] Urozený a statečný rytíři, pane Frydryše z Vlkánova a na Solnici, pane kolátor a pane kmotře mně v Kristu Pánu velice a zvláštně milý ! Ačkoliv tyto svatý spěvy a modlitby vojenské v nově sem složil a shromáždě přihotovil na onen čas, když ste všeckno panstvo a rytířstvo k Čáslavi proti nepříteli jeti ráčili, ale pro krátkost času nemohl sem jich jen urozenému a statečnému rytíři, panu Zdeňkovi Bořkovi Dobalskýmu z Dohálic, lež panu kmotru mně zvláštně milému, přihotoviti.

Nyní je tedy Vaší Milosti na dokázání vděčnosti mnohých a štědrých dobrodiní, od Vaší Milosti i Její Milosti paní Lidmily mně a manželce mé činěných, a na poděkování dne včerejšího daru od pana kmotra mně učiněného přepsané odsílám a daruji. Věřím, že pan kmotr vděčně ten dárek ode mne kaplana a správce svého duchovního přijíti a mne sprost-nýho služebníka Božího v své laskavé paměti snášeti ráčí. S tím milost a ochrana Boží rač býti s námi. Datum***) z kolatury Vaší Milosti v městě Solnici ode mne, kněze Matěje Herborta Novoboleslavskýho, v ten čas služebníka církevního v městě Solnici, m. p.

[3] Ranní písnička. Spívá se jako: O všemohoucí Bože náš etc.: Vstaňmež vzhůru, nemeškejme, Pánu Bohu poděkujme za ochranu jeho. —


*) Data jsou podle Skálový Historie české (vyd. Tieftrunk), **) Celý Sborník O 80 byl dle katalogu původně součástí rukopisu O 77 pod souborným názvem „Varia", kdež mají býti i rukopisy „Paměti bratra Jana Palečka" a latinských básní Matouše Kollina z Ghotěřiny a jiných na pana Jana z Hodějova, kteréžto však rukopisy bohužel v novější době z knihovny zmizely. ***) Na okraji připsáno: „15. dne měsíce října."

Předchozí   Následující