Předchozí 0482 Následující
str. 471

lomnosti Jeho Excellenci spravujicýho, to jest komendyrujicýho pana veřejníka neb generála z Jetvic, celýho veřejnýho komando, pánů ve-řejníků z Loro a z Jeney a mnohých jiných znamenitých osob v zdejšým farním kostele vyznání víry složili. — Zdet následují jména těch v nově obrácených, a to syče předně v manželských dvojkách: z vesnice R o-kytny cysařského královského Pardubského panství: Jan Macu-rák a Dorota; Matěj Havlíček a Mařena neb Magdalena; Matěj Kozyna a Mařena neb Magdalena; Jakub Rubin a Dorota; Alžběta Macurová vdova. Z vesnice Hvojenic: Jan Píša a Anna; František Kolín a Dorota, spolu se svou dcerou Kateřinou; Štěpán Kačera a Kateřina; Štěpán Labik neženatý. Z Žiželic: Anna Verbiěková, jenž svého manžela opustila, který spolu s ostatními, jenž tvrdošyjni zůstali, do Sedmihradska se zavezl.

Naše vyobrazení.

Český Lid již několikráte uveřejnil příspěvky k ocenění proslulého dřevěného kostelíka sv. Bartoloměje v Kočím u Chrudimě, zejména od prof. J. Kouly. Studiem ornamentiky vzácné této památky obírá se v poslední době Dr. K. V. Adámek, viz zvláště jeho stať »Strop a kruchta kostela z Kočího«, Památky východočeské, vydáno péčí okresní památkové komise chrudimské při Průmyslovém museu pro východní Čechy 1904, str. 63—64 tab. 31, 32, obr. 14. a 15. Vyobrazení na str. 472. poučuje o rázovité výzdobě horní kruchty.

Charakteristiku výzdoby na skříni a truhle z Bilan u Chrudimě podal řed. Jos. Poslt v téže záslužné publikaci Musea průmyslového v Chrudimi I. str. 17 — 20. Jenom nevěsty z bohatých statků a mlýnů dostávaly do výbavy nábytek, zdobený řezbou a intarsiemi, jako naše truhla (na str. -473.) a skříň (na str. 474.) Ke zhotovení této výzdoby použil výrobce plného dříví dubového, do něhož vkládal barevné nebo zamořené neb i připalované částečky jiných druhů dřev; jmenovitě upotřebil k vložkám ozdobným dříví javorového, švestkového a starého, již zčernalého dubového. O tom, jakož i o rázu ornamentu vykládá dobrý znalec-autor zevrubně.

Ke srovnání s tímto ornamentem východočeským vybízí okrasa kachlových dvou kadlubů ze Svratky (viz na str. 475.), jejichž starobylost vylíčil Dr. K. V. Adámek v téže publikaci, 1902, str. 48-9, právem poukazuje, jak základní prvky a celkový ráz výroby setrvačností, vzorů, děděných z pokolení na pokolení, zůstal a zůstává stejný až do nejnovější doby.    R.

Předchozí   Následující