Předchozí 0486 Následující
str. 475

lýho nedochůtčete ležeti nechala, kteréž kočky že snědly. A tomu rozuměti jest, že lotryně zoufalá, jakž toho dítěte zbyla, nechavši jeho tu ležeti, že jest krav dojit šla, čemuž neodpírá. A proto do trestání dána jest. A ještě zoufale mluviti směla, vezme-li ji jednou čert, že ji po druhé nevezme. I nevidělo mi se před Vaší Mtí toho zatajiti.

Vaší Mti prosím, co s jednou i s druhou věcí činiti mám, že mi laskavě oznámiti ráčíte, neb již tak se to rozmáhá, nebude-li přísného trestání, jest se pomsty Boží obávati.*)


Kachlové kadluby ze Svratky.

2. Zikmund Kdba z Rybňan odesílá Lidmilu Krejchovou z Koječína a Evu

ze Slrunkovic dle rozkazu na Č. Krumlov a dává Vilémovi z Rožmberka zprávu o kouzlech Lidmily. V Bavorově 19. května 1567.

Vaše Milost, vysoce urozený pane, pane můj milostivý! Pán Bůh všemohúcí rač Vaší Mti dáti ve všem dobrém rozmnožení. Jakož Ste tomu z spisu, Vaší Mti od kněze Šebestiána odeslaného porozuměti ráčili, že Lidmila Krejchová, poddaná Vaší Mti z Koječína se jest na zdejším krchově kouzel dopustila, i jest mi z poručení Vaší Milosti od Smetánky písaře oznámeno, aby i s tou k Vám, která potají nedochůtče kočkami strávila, na Krumlov odeslány byly, což tak činím a je obě dvě odsílám. Tuto pak zprávu strany tý Krejchový Vaší Mti dávám. Když sem v outerej minulej z poručení Vaší Mti do Prachatic postupovat purgmistru a konšelům domu nebožtíka Vavřince jinak Petra, postřihače k domu radnímu odjel, že jest manžel Krejchový s synem svým ji vyrukovat sem přišli. A oznámili, že jest na radu a vnuknutí nějaké poběhlé ženy vlasy dcery


*) Orig. pap. v kníž. archive Krumlovském. I 6 C a1c/2

Předchozí   Následující