Předchozí 0487 Následující
str. 476

své nemocné, chromé a schnoucí, aby zdráva byla, na hrobě zakopala I šli sou k ní některé ouřadní osoby, na ní se doptávajíc, co jest s tíni myslela a proč jest nějaká kouzla provozovala. A když jest tomu odpírala a jí od nich oznámeno bylo, že syn vlastní to na ni vyznává, potom jest se k tomu, že jest tak, přiznala. I jest tomu rozuměti, že netoliko tu tehdáž, ale na Volyni, v Bílským i jinde častěji tomu podobně se dopouštěla a proto, že s těžkém i trestána není a tovaryšky nemá, neb sou se jí téměř všickni sousedé v tom ostýchali a toho vděčni sou, že sou se ta kouzla na ni vypravila. Milostivý pane Vaší Mti oznamuji, že mnozí poddaní Vaší Mti na tomto panství veliký nedostatek v chlebě majíc, zprávu sou mi dali, že Ste milosrdně povolení učiniti ráčili, aby z obročnic Vaší Mti jim žito prodáváno bylo k roku sv. Václava, pročež Remiáš Kopník, Filip Roubal, Vít Fíkař, Jan a Tomášek Tejvlovi, poddaní Vaší Mti z Boru poníženě prosí, abyste jim jeho XXII džberů prodati ráčili, neb naschvál, veza ty ženy, pro mě sou poslali. Připovidají jedni za druhé při tom času bez odtahův za ně plátce bejti. A já Vaší Mti prosím, jestliže by mi se zde vovsa neb žita nedostávalo, že panu ouředníku Vintrberskýmu poručiti ráčíte, aby mi půjčil. Za laskavou od-pověd1 prosím.

Dán na Bavorově, v pondělí svatodušní léta 1567. Zikmund Kába z Rybňan. Jeho rhilosti, vysoce urozenému pánu, panu Vilímovi z Rozum-berka etc., pánu mému milostivýmu, Jeho Milost.*)

3. Jan Toušek dává zprávu Jetřichovi SlatinsJtétmi se Slatinky o výtržném chování

Čejkové z Brloha a o podezření, že dobytek čarami hubí. Na Kulveitu 14. června 1573.

Službu svú vzkazuji urozený pane Jetřiše z Slatinky. Zdraví a jiného všeho dobrého přeji Vám věrně rád. Zprávu toho mám, že by Čejková z Brloha s knězem před Vámi slyšána býti měla na den svatého Víta. Vám oznamuji, že mnohokráte ouřadu Jeho Mti páně neušetřuje, haní končely, hajný, rychtáře. Takovýho nezbednýho jazyku souce, mnohokrát jest o takový věci slyšána, a tak je to zlehčino, že až posavad nic umenšiti nechce. K tomu lidem dobytek hyne, a mají na ni důmnění, neb častokrát jim pohrůžky činí. Sou mi toho zprávu dali, jakož před rokem všeho Mti pánu na Kuklweytu, krav dojných a sta čistýho dobytka tlustého zahynulo. To se již při uvážení Vašem zanechává.

Datum na Kuklwejtu, v neděli před svatým Vítem léta 1573. Rychtáři poručte o prkna, jestli nejsou Vám dovezena. Jan Toušek?**)

Urozenému pánu Jetřichovi Slatinskému z Slatinky, kanelíři Jeho Mti pána z Rozumberka, pánu k mně příznivému.***)


*) Orig. pap. v knížecím archivu v C. Krumlově. I 6 Ca lc/5 **) R. 1579 Jan Toušek, ouřednik Milčínský, Březanův Petr Vok z Rožmberka str. 74. ***) Orig. pap. v knížecím archive Krumlovském I 6 C« lc/3

Předchozí   Následující