Předchozí 0016 Následující
str. 5

milý cti dotyce, do sebe nic zlýho nevím. Člověk mi toho pod nebem široké říci nemůže, ani ho na světě není. Více Vašinosti pro jiný račte mi Vašinosti pro pána Boba odpustiti; na Vašinosti pro jejich lehkomyslnosti patřiti nesmím, toť sobě svém milém pánem Bohem osvěcuji, žeť bych s takovejmi jejich řády sobě na světě bejti nevolila. Vašinosti pánu Bohu a jeho svatej vochraně poroučím. Vašinosli posílám zase všecko od těch třešeň a ten šrejptišek. Datum cedulky v pátek před proměněním Krysta pána na hoře Tábor L. 1633. Dorota Jinova. — Její Milosti paní, paní cedulka na Radenín spěšnýmu dodání Její Milosti.

2. Dorota Jinová sděluje, že kachny prodala, krávy že maličko dojí a ten Noha, až z Prahy přijede, že ostatní kachny koupí, konečně o prádle a plátně. Dat. 8. prosince 1635'. •— V. Mti. urozená paní, paní mně milostivá V. Mti. Dobytek po dvořích chvála pánu Bohu je zdráv. Telete pod kravami v Starým dvoře žádnýlio nemáme. Krávy nyní maličko V. Mti. dojí, ani krajáče za den nemůžeme nadojiti. V Hrádku jedno tele pod kravou máme a za den jeden krajáč nadojí. V. Mti. tomu Nohovi sem těch lyček 16 prodala, po 6 bílých jedna každá kachna, a říkala sem mu, že mu ráčíte z Chustnice taky lyček 20 prodati. Pravil, až se domů vrátí, nyní tyto veze do Prahy, žeby je od V. Mti. koupil. Kdyby je V. Mti. vzal, když se domů vrátí, jak jich bude mbci dostati. V. Mti. již mám pláten křečnech odděláno pět kop loket, jen mají již křečného plátna tři kopy loket udělati, tak bude co selky V. Mti. napředly vosům kop loket; zbejvá mi ještě třiceti klubek křečnech po tkalcích, až se potom něco víceji k tomu připřede, aby bylo taky kopa loket. Mám lněnou koudel, bude Cetorazká šafářlía přísti. Tenký příze sem dala Janovi Vosmikovi tež na kopu loket, jak sem byla V. Mti. psala. V ou-terej budem taky vohářeti lněný předýnka a budu na druhou kopu loket strojiti. V. Mti. ráčíteli míti tenkou přízi uvíjenou, račte poručiti na kopu loket poslati; dám ji mladýmu Čermákovi, nemá panský příze žádný. Paní Kotvicová posílala, aby jí dvě kopy loket dělal tenký, já sem mu pravila, aby ji nedělal, že mu dám V. Mtinu přízi. Paní Man-dička Dvorecká taky posílala, aby do Načeradce šli k ní dělati přízi ; sou V. Mti. tři tkalci, keři tenkou přízi mohou dělati. Z přadýnek V. Mti. neumějí dělati, když není uvíjená. V. Mti. posílám hus sádlovní, všecko jest z krámu ; jazyky posílám dva, nezabili více. V. M, pánu Bohu poroučím. Dat. cedulky den početí panny Marie 1635. Dorota Jinová. — Její Milosti paní, paní mé milostivé cedulka na Mitrovice.

3. Dorota Jinová dává zprávu, že toho kozla dala shoditi, aby se v něm krev srazila a tu krev usušiti a lůj přepustiti, což obé že posílá, žně že již začínají, másla že 14 tun doložila a sýry ze dělá, konečně o telatech a ovcích, přimlouvajíc se za propuštění jedné poddané domii. Dat. 27 července 1636. — V. Mti. urozená paní, paní mně milostivá V. Mti. S poručení V. Mti. nechala sem toho kozla schoditi, a by se vněm čistě krev srazila na Síl Jakuba do slunce vejchodu a tu krev sem usušila


Předchozí   Následující