Předchozí 0054 Následující
str. 45

pletené z mladých borovic. Někde jsou ploty tesové se stříškou prkennou neb šindelovou; takové jsou dosud hojně zachovalé v St. Holicích, ba i v Nov. Holicích (u Lohniských při silnici Pardubické) a jinde.

Nyní staví se chalupy zděné, nejvíce beze všeho rázu, jediné štít, navrátí a vypuklé ozdoby z malty jsou si v některých vsích podobny. Štíty zděné mívají výklenek pro sošku neb obrázek některého svatého a okénka, jež zastupují malé světlíky v starých lomenicích. V Stéblové, Pohránově a Hrádku vyskytují se na zděných štítech vypuklé květináče se třemi zelenými proutky (snad myrty) s květy hvězdicovitými, zlacenými. Květináče jsou rudé s třemi neb více rýhami a obyčejně po jednom na každé straně tak, že proutky se k sobě sklánějí. Mezi květináči bývají uprostřed dvě větvičky křížem položené, objímající letopočet.

Pěkné střechy s valbami (není štítu a odkap na všecky strany), aneb střechy mansardské (z dvou ploch pouze se dvěma okapy) mají starší fary (Svinčany), mlýny a myslivny.

Č. Holas:

Car Alexandr I. oráč na Hlubocku.

V loňském ročníku G. L. otištěna pod uvedeným názvem řada písní a zpráv, o této události od lidu složených. Sbíraje písně na Blatech, Třeboňsku a jižních Cechách, pochytil jsem jinou píseň lidovou o projezdu císaře Františka Veselím n. L. Ku poctě vysokého hosta tamní poštmistr oblekl prý poštovní sluhy ve zvláštní oblek. Byl-li to císař František, nebo jiný císař, o kterém píseň se pronáší, bude nutno teprve vyšetřiti. (Císař Josef II. vracel se, tuším, ze své cesty po Čechách do Vídně také přes Veselí n. L.). Uveřejňujeme tuto píseň jako časovou a za tím úmyslem, aby se pátralo, je-li v souvislosti s cestou cara Alexandra I. skrze Veselí n. L.

Nápěv této písně: V té drahovské hospodě (srv. Erben, 3. vyd , str. 291, č. 669) je nápěv velmi rozšířený a patří asi původně k písni: Má panenko, jak se máš, jejíž text jest opět variantem Erbenovy písně vojenské: Má panenko rozmilá, str. 500, č. 327, 3. vyd.

l.V té drahovské hospodě

muzika pěkně hraje,

pudem se tam podívat

kdo pak lo tam tancuje?



2. Tancujou tam postknechti.

mají zelený*) šaty,

klolsoučky premovaný

a fedrpuše zlatý.



3. Ty šaty jsou dostali

to od pana poštmistra,

aby mohli zapřahat

pro císaře Františka


*) máji červený šaty (Z Nítovic u K. Řečice.)

Předchozí   Následující