Předchozí 0089 Následující
str. 80
Karel Procházka:

Obrázky ze života Kolárovických dráteníků v domovině i v Čechách.

(S 9 vyobraz.)

K žádosti redakce Českého Lidu vybírám a upravuji některé ukázky ze své knihy, právě vydané, »Kolárovičtí dráteníci, »*) pokud jsou, myslím, vhodná do rámce tohoto časopisu.

Nynější pokolení ani si již nemůže dokonale a správně představiti, jak vypadal pravý dráteník za starodávna. Dnes kroj drátenický slepen bývá z tolika různorodých prvků, obnošeného šatstva městského i venkovského, že se nerozezná skoro dráteník od člověka jiného, »světem jdoucího. » Jak si dlužno představiti dráteníka »opravdovského«. znázorňuje naše vyobrazení na str. 80. podle siaré, vzácné kresby. Podívejte se

potom na vyobrazení na str. 81. (skupina dráteníků, kteří chodí na »quartir« do plynárny ve Slaném), — kdyby neměl sedící staroch ještě kroje původního, slovenského a někteří opánky, halenu — kdo by se k nim hlásil, že to jsou dráteníci! ?

Charakteristickým výrobkem dráteníků bývaly »Šparáky« (žengle) pro kuřáky, jimiž »sa vyšparajú fajky » a jež se zavěšuji »k pajtliku s duhanem« (tabákem), robili je dříve dráteaíci uměle, zručně a ozdobně. Hotovili je z mosazného drátu, se šmelcem a vytáčkou. Zvlášť ozdobný býval šparák pacioký (pětioký) s kri-žom, ětyroký hladký i se šmelcem. šavla, špa rák s hračkou, šparák s rybí duší.

Učedník — mučedník! Učedník, hoch drá-tenický zkusí ještě více, nežli hoch v učení jiném Roznáší otci, strýci nebo »mistrovi« zboží. Starší dráteník mívá až čtyři hochy. Plat mívají ubožáci rozdílný. Za týden někde 60 kr. — jiný ročně 40 zl. — jiný 70 kr. a cestu sem a tam domů, nebo za dvě léta 30 zl., nebo z týdenní tržby 30 až 80 kr. a pod

Věru, líto jich, ubožátek, že tak záhy od krbu rodinného, od výchovy, od školy jsou od-


1. Dráteník. Stará vzácná litografie ze zač XIX stol.


*) Pozn. red O knize viz referát v tomto čísle, kdež vyložen obsah a oceněn význam pěkné této knihy. Spisovatel lasuavě vyhověl žádosti naši a upravil pro Český Lid několik zpráv o životě Ko-lárovických dráteníků.

Předchozí   Následující