Předchozí 0104 Následující
str. 95

vádějících luční vodu, opraveni cest atd. Pak teprve počaly senoseče. Stará obora byla první na řadě. Senoseče začaly zde 25. června a trvaly až do 5 července; zaměstnáno bylo 22 sekáčů, z nichž sekalo 20 po 6 dní, 2 po 5 dní. Za sekání sena, jakož i za nakládání na vozy a skládání pod střechu, platilo se denně po 5 a půl bílých grošů. Celkem se sklidilo 37 for, při čemž veškeré výlohy obnášely 21 kop 43 gr. Seno toto, určené pro krmení zvěře v oboře staré a nové, uloženo bylo jednak do stájí, v nichž v zimě stáli turové, jednak do velikých stodol. Správcem toho všeho byl starý zahradník v oboře, Jiří Schott.

Pak přišli na řadu louky u Zlíchova, jež dávaly nejvíce sena. Jiří Wolmuth z Újezda obdržel za posečení, usušení a složení sena do stohů 38 kop gr. (sena bylo celkem 53 for). Část byla odvezena do stájí ve Staré oboře, část ponechána ve 4 velkých a 2 malých stozích. Jelikož však lidé i dobytek činili velkou škodu, odvezeny stohy jednak do staré, jednak v září; v říjnu a únoru r. 1578 do nové obory, kdež byly předány do opatrování zahradníků, Jiřího Schotta a v nové Ambrože Ferrera. Za dovezení jedné fůry do obory platilo se 35 bil. gr.

V Kundraticích se započalo se sečením na potůčku, pak přišla louka u dolejšího lesíka a konečně partie u Vltavy. Sekáči byli tentokráte poddaní pana Adama Hieserle. Seno usušili, dali do kup a obdrželi 2 kopy 33 grošů. Louku pod a nad rybníkem, jakož i u Lhotek sekal a sušil se svými lidmi Jiří Wulk z Bubenče, začež se mu dostalo 4 kop 20 grošů platu. Celkem obnášela sklizeň 12 for selských a 26 forek sena. Seno toto bylo opět převezeno pro krmení zvěře do staré obory; za dovoz fůry se platilo 45 bil. grošů. Nádenníci obstarávali skládání za 3 groše denně. Dvě fůry byly převezeny do nových siájí na Hradě Pražském, kde je přejal v opatrování dvorní tesař Pavel Krečmer; v zimě byly pak převezeny také do staré obory. Za dovoz se platilo v zimě po 45 bil. gr. Celkové výlohy za 38 for obnášely 29 kop 45 gr.

Nová obora vydala tentokráte také bohatou sklizeň. Roku 1576 byly totiž rybníky vyčištěny, močály odvodněny a stružky vyprázdněny, tak že >smradlavá, hnijící voda* se ztratila. Zahradník se svými lidmi sám louku pokosil, seno usušil a do stodol odvezl; doslal 5 kop 40 grošů (13 for).

Louka Zbraslavská byla r. 1576 od české komory dána k užívání opálu kláštera Zbraslavského.

Otavy byly jen na Zlíchově a v staré oboře. Na Zlícbově bylo sklizeno 28 for, které byly převezeny do stodol v staré oboře (1 fůra : 35 bíl. gr.). Z Luk pak u Hlahovic, které náš písař držel dědičně od zbraslavského kláštera, převezl do obory 6 for, které si byl již dříve ze sklizně u Zlíchova pro sebe převzal.

Jak viděti, byla mzda celkem nekolísavá. Senoseči dostávali po 5 a půl groš., nádenníci po 3 gr., za dovoz fůry sena se platilo v Praze v létě 35 gr., v zimě 45 grošů ; poslední plat byl vyměřen i pro dovoz ze vzdálenějších končin.


Předchozí   Následující