Předchozí 0103 Následující
str. 91

2.Když Bonapart všecky země plundroval, aby sám jeden král byl, tak študýroval: náš udatný kníže pán') proti němu bojoval, za císaře, zeměpána krev svou proléval

3. Francouzské armády Barda (?) jenerál, by v Praze obědval, o to se staral: kníže pán radši nespal, jen aby Bardu dostal, a když ho přece dostal, do Prahy poslal.

i. Za to dostal od císařů drahé feniky,3) ruského, pruského, našeho taky: že se udatně bránil a Francouze porazil a tím všecky pot^ntáty velmi potěšil.

5. Když kníže pán v boji plezůru dostal, na bolest nic nedal, přec komandoval: kanonýry spořádal, Francouzům je ukázal, Bonapart když to viděl, tak reteré vzal.

6. Kavalerie jede z boje vesele, trumpetři trouběji, srdce se směje: oflcíři s kordami. regimenty za nimi, potentáti jim děkujou, jedou za nimi.

7. A když náš kníže pán vojnu dokonal, osmapadesát let svůj věk dokonal : umřel v městě Lajpciku a to v prostředním věku jeden tisíc ošum set dvacátém roku.

8. Z Lajpciku ho vezli až do Třeboně, na štaci čekaly vždy čerstvé koně: šesti koňmi ho vezli a ty koně smutně šly a ty páni, co s ním jeli, zármutek nesli.

9. Na Hlubokou s nim přijeli na jejich panství, milostivá kněžna s velkou bolestí žalostně zaplakala, z Hluboké pryč odjela, tak veliký zármutek pro pána vedla.

10. Bylo mnoho pláče a naříkání, rodiče ho dítkám ukazovali: tudlec leží otec náš, který bojoval za nás, zahnal nepřítele daleko od nás.

11. Na Vorlíku leží feldmaršál slavný a to nedaleko Marie panny: modleme se za něho, za ochrance našeho, aby mu dal Pán Bůh nebe, prosme za něho.3)

Zapsáno dne 1. srpna 1900 v Chrástu u Vorlika.

Dr. Josef Volf:

Sklizeň sena na císařských loukách kolem Prahy r. 1577.

Bibliotheka Musea král. Čes. chová mezi rukopisy knihu o spotřebě dříví na Hradě Pražském za rok 1577—88 a o sklizni sena na loukách císařských r. 1577. Nebude snad nezajímavo, podati zde ukázky z úřední zprávy Michaela Řecka, písaře stavebního úřadu, z níž možno poznati, kolik se sena a otavy těžilo a jaké mzdové poměry tu panovaly. K císařskému panství patřily tehdy kolem Prahy následující louky: Stará a nová obora, Zlíehov, Kunďratice a Zbraslav. Senoseče předcházely vždy předběžné práce meliorační, jako vyčištění a vyhloubení stružek, od-


') Karel Filip kníže ze Schwarzenbergů narodil se 15. dubna 1771. Bojoval již r. 1788—89 proti Turkům, vyznamenal se jako vyslanec na dvoře Napoleona I. (nešťastný ples), stal se r. 1813 nejvyšším velitelem spojených vojsk proti Napoleonovi, jejž v rozhodné bitvě ve dnech 16—18 října 1S14 porazil, zemřel dne 15. října 1820 v Lipsku (Tylovy Paměti zvíkovské). V ústech lidu třikrát pohřbený převezen do Třeboně a z Třeboně s ostatky potomků druhé linie převezen do nové hrobky na Vorlíce. Srdce jeho balsamováno a zazděno v zlaté nádobě po levé straně oltáře, tělo odpočívá v hrobce
'I Mini se tím vyznamenání, řády.
") Píseň je známa ve variantech celkem málo odlišných ještě tu a tam na Netolicku, Hlubocku a Třeboňsku. Srv. náp. Erben 412.

Předchozí   Následující