Předchozí 0108 Následující
str. 99

loutky) uloženy po její smrti v Museu král. Českého jako zajímavá památka na prvního loutkáře českého.* Na str. 97. (vyobr. č. 3) vidíme paní Arnoštu Kopeckou, jak zavita las divadlem loutkovým na nové »působiště.*

Rádi přisvědčujeme autorovi, kdy posuzuje význam her loutkových: Kdo v dětství svém navšlěvoval loutková divadla, zajisté rád a vděčně vzpomíná na krásné ty chvíle, jež před panáčkovým jevištěm prožil, i na četné prostinké hry, z nichž mnohdy čerpal poučení pro život, učil se rozpoznávati dobro, ctíti vítězící pravdu a milovali bližního i vlast. Národní tento a výchovný účel a nepopiratelný význam her loutkových hlavně v poslední době dochází uznání. Pečlivě řízená divadélka loutková mají zvláště v Plzni, na Kladně, Roudnici, Slaném, Liberci, Pardubicích, Říčanech, Jilemnici, Sobotce, Nechanicích, Miletíně, Smiřicích, Prostějově Kroměříži.

V Praze vedle jiných divadel loutkových (Nár. Jednoty Pošumavské »u Vostravských«) vyniká divadlo »Klubu vlast, přálel Dra Paříka.« Hrají se činohry, ba odvážili se i na loutkové představení operní, upravené poměrům dětského divadélka, — považme — >Prodaná nevěsta* stala se záhy na jevišti loutkovém hrou nejoblíbenější. Po p. J. E Šlechtovi řídí divadlo »Klubu« p. A. Rada, jenž obohatil repertoir novými, lákavými hrami, jež kromě starších her loutkových upravuje podle pohádek, podle divadelních her předních našich spisovatelů, vždy s ušlechtilou tendencí mravoučnou a vlasteneckou. Nyní se hraje na Karlově náměstí »u Havlíčka*.


5. Výjev ze hry ,,Jan za chrta dán."


Předchozí   Následující