Předchozí 0145 Následující
str. 136

na lavici a zavolá se pes. Komu patří kousek, který nejdříve chytne, ten do roka umře (ten nejdříve umře). Kdo chce věděl, půjde-li z domu, hodí střevíc přes hlavu. Je-li špička obrácena ven, odejde, je-li obrácena dovnitř, zůstane doma. — Také dává se pod tři hrnky: uzlík, dřívko a peníz. Zdvihne-li hrnek, pod nímž je uzlík, půjde z domu. Nalezne-li dřívko, zemře (dostane rakev), nalezne-li peníz, zbohatne. Děvce si přinese náruč loučí, skládá je pod kamna a počítá. Je-li počet loučí sudý, dostane mládence; je li lichý, dostane vdovce. Jinde přehazují louče přes hlavu a počítají. Napočte-li do suda, vdá se, napočte-li do lichá, nevdá se. Jde-li děvče po tmě do stodoly (nebo do dřevníku) a vybere si po paměti poleno a je-li rovné, dostane muže rovného; je-li křivé, doslané hrbatého. Na štědrý den nemá se nikdo choditi nic dlužit, sice přivolává do domu neštěstí. Vydluží-li se mléko, přestane kráva dojiti. Dá-li se o štědrém večeru pastuchovi půl vánočky nebo čehokoli jiného, má jen poloviční požehnání. Kdo přijde na »půlnoční« první do kostela, bude po celý rok vesel; kdo přijde poslední, bude stále smutný. Na Hod Boží dává se slepicím štipec zrní, brambory smíchané s otrubami, krupice a mák. Kravám dává se »míchanice« ze všeho obilí a jetele a otrub (aby se dobře »telily«).

Dr. Isidor Zahradník:

Vánoční prorokování z počasí.*)

O dvanáeti dnech a času od narození Krista Pána. 1. Den narození Krista Pána jasný přinese nám rok dost šťastný. 2. Bude-li druhý tak stálý, žito bude dosti drahý. 3. Svítí-li slunce třetí den, biskupi a knéží půjdou ven. 4. Těžkosti a naříkání, mladým přinese stejskání. 5. Ovoce se zimní zkazí a na podzim nepodaří. 6. Hojně ovoce v zahradách, bude i obilí v horách. 7. Ryb i medu hojně bude, žita a vína ubude. 8. Bude hojný rok na ryby a jiné vodní zvěřiny. 9. Na ovoce bude šťastný rok, šetři je a dávej pilně obrok. 10. Budou zlé časy a přívaly, dosti zlého se na lidi valí. 11. Mnoho mhy husté spatříme i o moru uslyšíme, 12. Bude velké potýkání, divné věci pro slejchání,

O dvanácti nocích počnouce od narození Krista Pána. 1. Jestli bude vítr váti, budou mříti potentáti. 2. Málo se obrodí vína, pro hřích jest na nás ta vina. 3. Královna slavná paní, nechajíc statků prázní. 4. Hlad znikne hrubě na zemi, buď pobožný, Bůh to změní. 5. Smrt mnoho míst užene a od Tebe neuzené. 6. Budou hrubě naříkati, bude vína i obilí. 7. Bude rok nehrubě dobrý, prostředně se vše obrodí 8. Budou hrubě mříti staří, mnozí mladí svůj věk zmaří. 9. Nemálo lidu uprázní a nemocní svůj věk zmaří. 10. Mnoho dobytka zcepení a draho lidem učiní. li. Malé i velké stádo přinese nemálo draho. 12. Bude válka, potýkání, na vojnu zhusta volání.


*) Z rakopisu knihovny Strahovské (sign. V). D. II. 16), stol. XVIII. fol. 18.

Předchozí   Následující