Předchozí 0240 Následující
str. 231
C) K pracovnému (výkonnému) ústrojí

počítali tyto části mlýnského složení: koš nasýpací, vřeteno s mlýnskými oběma kameny, hasaěert čili pytlování a žejbrování.

Mlýnské kameny pracují na hranici jakožto stavební dřevěné kostře sloupové a trámové, která složena jest následovně:

Podél hlavní zdi, dělící mlýnici od lednice, položen jest pozední podval a rovnoběžně s tímto pod podlahou mlýnice druhý tak zv. podlá žní neb remlíkový podval. Prohlubená prostora mezi oběma, v které moučná (paleční) kola se otáčejí, slově podkolí. Na obou podvalech stojí 4 sloupy, které nesou podle zdi položenou leměž ±= hradu neb pozední moučník a rovnoběžně s tímto nad podlažním podvalem druhý moučník. Leměž a moučník druhý leží na sv ořech (taktéž vyhraněných dubových trámech v hraniei), které sloupy pomocí larev spojují a zároveň hraniční podlážku nesou. Mezi moučníkem a leměží uprostřed hranice zapuštěn jest do obou svorů na celou rybinu vyhraněný jiný trám záklopa, v které roubení neb obruba spodku taktéž na rybinu upevněna. Spodek (spodní kámen mlýnský) vyčnívá z obruby, resp. podlážky, několik coulů.

Pod hranicí leží hřídel, otvorem v hlavní zdi mlýnice do jednice prostrčený, na kteréžto části hřídele jest vodní kolo, a na druhé části jsou v podkolí pod hranicí palečná (moučná) kola buď jednušky, buď brůny, od heveru neb celníku od dvéstrojníku zavěšena, jichž čepy otáčejí se ve zhlavičkách (dřevěných lůžkách) uložených do velkých zhlaví (čtyřhranných špalků), které jsou ve mlýnici na rem-líkách (dvou trámcích na podvalu podlažním) položeny.

Čepy pastorku (hřídele u lícníku) u vystráku leží podobně jako u jednušky na remlíkách položených na podvalu pod moučnou truhlou, kdežto zadní čep pastorku spočívá na remlíkách a zhla-vích ve druhém otvoru ve zdi.

Palce či náboj lícníku zabírají do ceví kladnice, která sedí zátesky uklínována na vřetenu čili železí a pod ní záhvozdami upevněn vaček, který s vodrážkou známé rachocení způsobuje. V starších dobách bývaly 3 palečky, okované železnými t u 1 e j e m i, do kladnice zaklínovány.

Vřeteno stojí na svém zakulaceném dolejším konci, v ocelovém hnízdu, uklínovaném železnými záhvozdami v nárazu, jakožto nožním lůžku, zapuštěném uprostřed k o b y 1 i c e. Hořejší konec vřetena — stopka — prochází spodním kamenem, v jehož čtyřhranném otvoru objata jest šije (oblá část vřetena) kamennou a dřevěnou kůže licí i dvěma kuželíky; na vyčnívající ze spodku stopce nasazen či složen jest běhoun (svršek = svrchní kámen) pomocí kypřiče, -zakopané neb vkopané v díře běhouna a záteskami pevně utvrzené.


Předchozí   Následující